Prací ekologický prostředek z kaštanů

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / KURIOZITY / TOP články / 15. 11. 2023

Během podzimu jistě znáte s dětmi sbírání kaštanů. Víte však o tom, že kaštany lze kromě tvoření zvířátek s párátky a špejlemi využít i na výrobu vlastního ekologického pracího prostředku?

Jestliže nejste fanoušky předražených chemických prostředků a snažíte se domácnost vést trochu ekologičtějším stylem, můžete i praní prádla posunout na šetrnější úroveň. Nemusíte se nutně vracet k používání valchy, ale stačí vyměnit koupené prací gely, prášky a kapsle za vlastnoručně vyrobené mýdlo. Postačí vám k tomu úplně obyčejná surovina, kterou si můžete posbírat zadarmo venku, a hned je z vás moderní hippie. Při sběru s dětmi však buďte na pozoru, kaštan koňský je prudce jedovatý, zamezte tedy jakémukoli olizování, vkládání do úst a doma ihned pečlivě dítku umyjte ruce.

Kaštan koňský neboli jírovec (Aesculus hippocastanum) pokrývá chodníky a parky obvykle koncem léta a během podzimu. Plody mají vysoký obsah saponinu, což je přírodní čisticí složka, která účinně odstraňuje mastnotu, špínu a skvrny z oblečení. Čím vyšší je obsah saponinu v určitém plodu, tím účinnější bude při čištění. Abyste tento saponin z kaštanů uvolnily, je potřeba tomu věnovat trošku času. Proces a výsledný produkt za to však stojí – vytvořený prací prášek je stabilní a vydrží dlouho, pokud ho vytvoříte dostatečné množství, klidně až celý rok.

Výroba pracího prostředku z kaštanů má dvě fáze. Prvně si musíte vytvořit kaštanový prášek, až poté budete pracovat na gelu jako takovém. Stačí se držet jednotlivých kroků a postupu, který vám přinášíme. Nejde o nic složitého, investovat budete muset spíše svůj čas, ale povětšinou pracují stroje za vás, takže se nebojte, že byste museli několik hodit něco míchat, nebo půl dne bláznit po kuchyni a nemoct se z ní hnout.

Krok 1: výroba kaštanového prášku  

  1. V první řadě he samozřejmě potřeba sehnat kaštany. Vybavte se tedy nějakou nádobou, taškou nebo košíkem a vydejte se na lov. Čím více plodů najdete a seberete, tím více praček vyperete.
  2. Jakmile máte uloveno, vraťte se domů. V kuchyni najděte utěrku, do které kaštany zabalte, a rozbijte je kladívkem na kousky. Pokud jste sebrali hodně plodů, postupujte postupně s menšími hromádkami.
  3. Rozdrcené kousky přendejte do nějakého výkonného mixéru a rozemelte je na prášek.
  4. Vzniklý prášek přendejte na plech a dejte sušit do trouby na nízkou teplotu, ideálně alespoň na 8 hodin, i když se čas může lišit podle typu a výkonu trouby. Opět dávejte velký pozor na děti a domácí mazlíčky.
  5. Jakmile je prášek vysušený, přesypte si ho do uzavíratelné nádoby a označte si ji. V této podobě se kaštan prakticky nekazí.
  6. V poslední řadě pečlivě vyčistěte veškeré použité náčiní, nádoby a povrchy.

Krok 2: výroba pracího prostředku 

  1.  Minimálně 30 minut před samotným praním smíchejte ¼ šálku kaštanového prášku se 2⁄3 šálku horské vody (poměr je tedy 1:2), v tomto bodě se aktivuje uvolnění saponinu.
  2. Vzniklou směs přeceďte, měli byste dostat přibližně 2⁄3 šálku. Můžete gel použít hned, nebo ho uchovat v lednici až týden.
  3. Na jednu pračku použijte přibližně ⅓ šálku.

Je to velice jednoduché, že? Prakticky zadarmo máte ekologický prací gel, bez chemikálií a zbytečné parfemace. Jestli vám můžeme dát ještě jeden malý tip, místo klasické aviváže lze použít bílý ocet s trochou vonného oleje. Prádlo vám krásně vydesinfikuje a lehounce provoní. Ideální je pak sušení na sluníčku, což je během podzimu samozřejmě náročnější, ale ne nemožné, pokud drží ještě hezké počasí.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,