Nejšílenější náhody světa

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 15. 11. 2021

Je život pouze souhrou náhod nebo má vše svůj zákonitý průběh? To zůstává trvalou filozofickou otázkou. Dnes se podíváme na úžasné náhody, nad kterými zůstává rozum stát.

Problémové auto

V září 1955 zemřel při autonehodě slavný herec James Dean (1931 – 1955). Jeho vůz zůstal neporušený, ale od té doby přináší jen samé potíže. Auto bylo umístěno v garáži, ale během přepravy motor nějak opustil vůz a nohy mechanika byly rozdrceny závažím. Brzy byl ten samý motor prodán jistému lékaři. Ten nic netušil a nechal si jej dát do vozu. Při účasti na závodním utkání doktor havaroval. Pokud jde o Deanovo auto jako takové, bylo opraveno. Poté shořela garáž. Nakonec byl vůz vystaven jako turistická atrakce v Sacramentu, ale ani tam se to neobešlo bez nehody. Auto havarovalo z pódia, a jednomu výrostkovi zlomilo kyčel. Poslední třešničkou na dortu bylo ,,úmrtí“ tohoto vozu. V roce 1959 se auto rozpadlo na 11 částí, ale jak se to stalo nikdo neví.

 

Osobní strážce

Joseph Figlock žil ve 30. letech v Detroitu. Byl krásný den a Joseph se procházel po městě. Když šel ulicí, najednou spatřil, jak z okna nad ním padá dítě. Přistálo rovnou na něm. Všichni svědci si vydechli, že je dítě živé a zdravé. Je to neuvěřitelné, ale o rok později se situace opakovala. Joseph se opět pohyboval po ulici, na stejném místě, a na hlavu mu…spadlo dítě. Zachytil ho a uvědomil si, že už se setkali. Ukázalo se, že tatáž žena zapomněla zavřít stejné okno. Muž tedy dvakrát zachránil stejné dítě.

Jako přes kopírku

V Ohiu náhle zemřel manželský pár. Zůstala po nich dvojčata, kterým bylo jen pár týdnů. Každé bylo adoptováno jinou pěstounskou rodinou. Připravte se na ty náhody. Oba chlapci dostali jméno James, přestože se jejich pěstouni navzájem neznali. Oba studovali právnickou školu, měli talent pro práci se dřevem, a bezvadně kreslili. Nejzajímavější je, že si oba vzali ženu se jménem Linda. Brzy se v obou rodinách narodili chlapci, a oba bratři pojmenovali každý svého syna Alan. Manželství oběma mužům nevyšlo a oženili se podruhé. Jména manželek se opět shodovala, tentokrát se vyvolené jmenovaly Betty. Aby toho nebylo málo, oba bratři měli psa, který se jmenoval Toy. Muži se setkali po 40 letech, porovnali fakta a byli šokováni takovými náhodami.

Záhady dvojčat

Na dvojčata se zaměříme ještě jednou. Jistí bratři zemřeli ve stejný den při dvou nesouvisejících nehodách. Stalo se to v roce 2002 na dálnici ve Finsku. Rozdíl mezi tragédiemi byla pouhá hodina, což později zjistila policie.

John a Arthur Mowforthovi byli také dvojčata a žili 120 kilometrů od sebe. Stalo se, že večer 22. května 1975 se oba začali cítit špatně. Pociťovali bolest na hrudi. Každého zvlášť jejich příbuzní odvezli do nemocnice, aniž by však věděli, co se děje ve druhé rodině. Dvojčata zemřela současně v nemocnicích na infarkt.

Dlouho očekávaná pomsta

Byl rok 1883 a Henry Ziegland se rozešel se svou přítelkyní. Ta to nezvládla a ze žalu spáchala sebevraždu. Její bratr se na Henryho naštval, vzal zbraň a pokusil se ho zastřelit. Kulka však viníka jen škrábla na tváři, a zavrtala se do starého stromu za ním. Bratr zhrzené dívky se okamžitě po tomto pokusu sám zastřelil. Henry byl živ a zdráv, až do chvíle, kdy se rozhodl, že onen starý strom pokácí. Strom však odolával konvenčním technologiím, a tak se nakonec Henry rozhodl, že ho prostě vyhodí do vzduchu. Jakmile došlo k výbuchu, kulka, která byla stále ve stromě, se odrazila přímo do Henryho hlavy a zabila ho. Stal se tak obětí neuvěřitelné náhody.

O tomto příběhu se dodnes spekuluje, jelikož nebylo skutečně zjištěno, zda existoval muž s tímto jménem. V novinách byl otištěn několikrát jako aktuální zpráva, avšak v jiném čase. Šušká se, že si tuhle historku vymyslela parta mladých lidí, kteří chtěli mít otištěný nějaký svůj článek v tisku. Ale jaká je pravda se skutečně neví.

Edgar Allan Poe

Spisovatelovo proroctví

Známý spisovatel Edgar Allan Poe (1809 – 1849) kdysi napsal příběh o tom, jak cestující přežili ve vraku lodi. Podle zápletky byli lidé v lodi dlouho, kvůli hladu se proto rozhodli, že sní jednoho ze svých spolucestujících. Obětí byl Richard Parker.
Uplynulo několik let. V roce 1884 byla na moři nalezena loď se třemi lidmi, kteří tam uvízli. Ukázalo se, že zpočátku tam byli čtyři, ale hlad přinutil trosečníky sníst mladého plavčíka, která se nejmenoval jinak než Richard Parker. Nikdo z cestujících údajně příběh od velkého spisovatele neznal. To je náhoda co?

Dokonalí cizinci

V roce 1920 se jednou sešli ve stejném kupé tři Angličané. Dali se do řeči a všichni byli v šoku. Příjmení prvního cestujícího bylo Binkham. Ten druhý nosil příjmení Powell. A teď se podržte, třetí se jmenoval Binkham – Powell. Přitom nebyli jakkoli příbuzní.

 

 

 

Na světě se děje spousty věcí, kterým nerozumíme. Náhody patří mezi ně. Občas nad nimi zůstává rozum stát.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org, pixabay.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit