Kráska a zvíře nebyla jen pohádka

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 11. 7. 2022

Známá pohádka Kráska a zvíře byla umělecky ztvárněna již mnohokrát. Českému a slovenskému divákovi jistě nevymizí z paměti asi nejkrásnější verze –⁠ Panna a netvor v režii Juraje Herze z roku 1978, se Zdenou Studenkovou a Vlastimilem Harapesem v hlavních rolích.

Filmy, muzikály, pohádky, ať už v jakékoli podobě. Slavný příběh Kráska a Zvíře se pokaždé dotkl srdcí milionů lidí. Jeho původní příběh vymyslela v roce 1740 slavná francouzská spisovatelka Gabrielle-Sizanne Barbot de Villeneuve (16851755). Věděli jste však, že jedna z verzí této legendy odráží skutečný příběh?

Tajemství šelmy: dar pro krále

Původ příběhu sahá až do roku 1537. Tehdy se ve Francii zrodil Petrus Gonçalvus, možný prototyp Zvířete. Tomuto dítěti se pak přezdívalo „vlkodlak”, a to kvůli aktivnímu růstu chlupů po těle. Neobvyklý hoch byl nakonec poslán v roce 1547 jako dar u příležitosti korunovace krále Jindřicha II. (15191559) a představen jako „neobvyklé stvoření, napůl vlkodlak a napůl člověk”.

Zpráva o neobvyklém daru se rozšířila po celém královském hradě. Hocha poté zkoumali nejprve lékaři, následně pro jistotu i soudci. Nic zvláštního na něm však neshledali. Pouze 10letý chlapec se choval naprosto normálně. Král nakonec hocha ukryl na svém hradě, a dokonce jej vzdělával. Petrus žil poměrně klidným životem až do roku 1559.

Královnin experiment

V roce 1559 král Jindřich II. zemřel, a tak se vlády ujala jeho manželka Kateřina Medicejská (15191589). Možná z rozmaru, možná jako experiment, se rozhodla Petruse oženit, aby zjistila, zda se mu jeho děti budou podobat, či nikoliv.

Na královnin příkaz byla chlapci vybrána nevěsta, jistá Kateřina. Historie sice nezachovala její příjmení, ale další důležitou informací je, že se jednalo o dívku vzácné krásy. Před svatbou nikdy chlapce neviděla. Nakonec začali však manželé žít šťastným životem a královnu potěšili čtyřmi dětmi. Zde ale příjemná fakta končí.

U všech 4 dětí se totiž postupně vyvinula hypertrichóza. A tak královna kvůli tomu jednoduše darovala tyto potomky manželů jiným evropským šlechticům. Kuriózní rodina poté procestovala Evropu (většinou pro pobavení šlechticů) a nakonec se usadila ve Španělsku.

Posmrtný osud obou manželů je rovněž smutný. Podle dochovaných záznamů nebyli ani řádně pohřbeni a dodnes není známo, kde se hroby Krásky a Zvířete nacházejí. Pohádkový příběh samozřejmě nemohl skončit tak tragicky, a tak si ho spisovatelé a dramaturgové museli přetvořit po svém.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org, piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit