Nejdokonalejší stavby světa

ARCHIV / 15. 12. 2011

O jejich vzniku a hlavnímu účelu spekulují historikové už staletí. Tajemným pyramidám v Egyptě, které podle vědců pravděpodobně sloužily jako královské hrobky, ještě nedokázali moderní lidé zcela porozumět. Svět fascinují a díky svým nevysvětlitelným účinkům je nepřetržitě zkoumají lidé z celé planety. Co všechno tajemné stavby dokážou?

Jejich rozměry jsou gigantické a dosud nebyl věrohodně objasněn způsob, jakým je dávní egyptští stavitelé zkonstruovali. Největší, Cheopsova pyramida, má základní plochu velkou jako deset fotbalových hřišť. Kdyby se rozebrala a z jejího materiálu se vybudovala zeď, dokázala by lemovat celé egyptské pobřeží. Ze šesti nejvyšších egyptských pyramid bychom dokázali postavit silnici vedoucí z Česka až do Číny.

Stavba otroků, nebo mimozemšťanů?
Už dávný řecký historik Hérodotos zaznamenal teorii, že stavba trvala dvě desetiletí, postupovalo se stupňovitě, kdy se jednotlivá horní patra budovala pomocí krátkých tyčí, s nimiž otroci zdvihali kvádry na první schod a výše. Podle něj se na pyramidě nedobrovolně podílelo na sto tisíc otroků. Později se počet pracujících zredukoval až na 10 tisíc lidí. Moderní historie zase tvrdila, že si stavitelé vyrobili speciální zdvižné kladky nebo rampy, či speciální válce tažené zvířaty. Jednou z teorií konstrukce byly také tajemné síly z vesmíru. Jeden z vědců Erich von Däniken například zastával názor, že mimozemšťané dokázali využívat moderní techniky zpracovávající vesmírnou energii. Další možností byla výroba umělého kamene. Této teorii nahrává fakt, že byl v jednom z kvádrů objeven vlas, což by u přírodního kamene nepřipadalo v úvahu.

Klíčem je tvar
Právě ve tvaru má být vysvětlení magického významu, který egyptské pyramidy bezpochyby mají. Ten má totiž umožňovat využívání obrovské energie, která má životadárnou sílu. Před více než padesáti lety přišel český inženýr Karel Drbal s tím, že uvnitř pyramid je možné při dodržení správného postupu naostřit žiletky. Vymyslel takzvaný Faraónův přístroj, který si na konci 50. let nechal patentovat.Ještě mnoho let předtím se tradovalo, že uvnitř hrobek rychle klíčí semena, která se do nich vloží. Také ovoce prý na tomto mýtickém místě dozrává a zde uložené jídlo má lepší chuť, navíc se nezkazí. Může za to právě zpracování životadárné energie. Na jakém principu však funguje, se dodnes nedá vědecky vysvětlit. Francouzský vědec Bovis zase před více než sedmdesáti lety zjistil, že podivné věci uvnitř pyramid se dějí i se zvířaty, která se tam dostanou. Extrémně rychle totiž zemřou, ale jejich těla se nezačnou rozkládat. Naopak se mumifikují a zůstávají zachována.

Pyramida jako lék?
Léčitelé jsou přesvědčeni o tom, že pyramidy mají léčivé účinky. Dokáží si poradit s nemocemi psychiky, podle některých dokonce zastaví množení rakovinných buněk. Proto se staly pyramidové tvary nejčastěji používanými v oblasti léčitelství. Vyrábí se prakticky z jakéhokoliv materiálu – skla, papíru, dřeva, kovů, drahých kamenů. Mnoho meditačních míst je plných pyramid všech možných velikostí. Všimli jste si někdy, že tvar pyramidy v přírodě prakticky neexistuje?

Matematická genialita
Jak vědci zjistili, architekti ve službách panovníků měli rozsáhlé matematické znalosti již před tisíci lety. Některé parametry pyramid totiž budí úžas i dnes. Tak například nejvyšší egyptská pyramida měří jednu miliardtinu z celkové vzdálenosti naší planety od Slunce. Pokud byste délku její základny vydělili dvojnásobkem její výšky, získáte Ludolfovo číslo. Svou dokonalostí ohromují také plány samotných staveb a propracovanost zavlažovacích zařízení. Staří Egypťané používali pro své výpočty dnešní desítkovou soustavu, uměli pracovat i se zlomky.

Smrt pro tvůrce?

Legendy hovoří o tom, že architekti, kteří pro faraóny projektovali tyto záhadné stavby, bývali později popravováni. Údajně proto, aby zůstalo zachováno tajemství vnitřní struktury. Věřilo se totiž v panovníkův posmrtný život, který si chtěl na onom světě zachovat maximální bezpečí. Tyto domněnky ale vědci intenzivně popírají. Podle dochovaných indicií byli architekti naopak odměňováni vysokými částkami a ve společnosti si užívali významného postavení.

H

Text: Lucie B., foto: Shutterstock


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit