Zázračná akupunktura: Rozpohybuje svaly a odstraní chronické bolesti!

ARCHIV / 8. 7. 2015

Psát o tradici akupunktury, která sahá až do doby kamenné, je trochu nošením dříví do lesa. Tato stará léčebná metoda, pocházející z Číny, si však zajistila i přízeň mnoha moderních lékařů a jejich pacientů. A to zaslouženě – pomáhá leckdy i tam, kde západní medicína nezná trvalé řešení.

Jak vše funguje? Velmi zjednodušeně řečeno, během akupunktury zapichuje vyškolený lékař do předem určených bodů lidského těla tenké jehličky, které podle čínské tradice leží na energetických drahách lidského těla – takzvaných meridiánech. Vpichem do předem určených míst lze totiž podle čínské medicíny ovlivnit funkci jak vnitřních orgánů, tak i svalů, kostí a vlastně celého lidského těla, včetně psychiky. Každá nemoc je totiž podle původní asijské tradice způsobena oslabenou, zablokovanou, nebo špatně proudící energií čchi. Tlakem na určité body se má navodit harmonie celého organismu, jakožto i jednotlivých orgánů.

Uznávají ji věhlasní lékaři

Přestože akupunktura vychází ze zcela odlišných tradic, než naše západní medicína, je – na rozdíl od mnoha dalších alternativních způsobů léčby uznávána i většinou lékařů a mnoha vědci. Experimenty totiž prokázaly, že kromě nezpochybnitelného vlivu na zdraví lidí i zvířata (z tohoto důvodu nemůže jít o placebo – pozn. redakce), způsobuje její aplikace vyplavování protistresově a analgeticky působících hormonů z těla léčených subjektů. Proto je uznávána i ve většině vyspělých zemích světa, kde ji jako doplňkovou léčbu aplikují speciálně vyškolení lékaři.
„Jako chirurg bych měl být také zastáncem tzv. západní mediciny ,ale opakovaně jsem se přesvědčil,že existuje mnoho chorob, kde naše západní medicina je bezmocná a kdy teprve akupunktura zbavila pacienty jejich potíží. A to je pro mě důležitější než názory klubu skeptiků,“ pronesl o této léčebné metodě chirurg a primář Oblastní nemocnice v Příbrami MuDr. Vladimír Danda. Nejde tedy rozhodně o žádné šarlatánství, o němž rádi hovoří skeptikové z klubu Sisyfos.

Na bolesti svalů, páteře a kloubů

A na jaké choroby akupunktura, mezi jejíž vedlejší metody patří i aplikace zahřáté moxy, akupresura, elektrické, nebo laserové impulsy, vlastně pomáhá? Její využití je velmi všestranné a zejména na některé chronické pohybové obtíže se osvědčuje lépe, než tradiční léčba s běžnými farmaky. Nejlepší výsledky jsou s touto metodou dosahovány u opakovaných bolestí a ztuhlosti kosterního a svalového systému lidského těla. Bolesti a nepohyblivost zad, páteře, šíje, ramen, končetin i kloubů (pokud tyto orgány nejsou příliš mechanicky poškozené) zde všude dokáže často akupunktura pomoci když ne s úplným vyléčením, tak minimálně se zmírněním příznaků.

Máte neurologické potíže, alergie nebo úzkosti?

Také u mnoha alergií, některých migrén, neurologických nebo některých psychických chorob (deprese, úzkosti, fóbie)  může akupunktura přinést úlevu i vyléčení, stejně jako u některých dýchacích, srdečních, trávících a vylučovacích potíží i chorob. I u zánětlivých a revmatických onemocnění, dlouhotrvajících bolestech neznámého původu,, lze se znalostí této staré nauky velmi zlepšit stav pacienta.

Široké spektrum nemocí

Vpich jehel může pomoci i v některých případech neplodnosti, nebo chorob smyslových orgánů. Doslova zázraky pak dokáže u mnoha pacientů se záněty a nepohyblivostí svalů, nervů, nebo s kloubními problémy. Některé lidi akupunktura zachránila od ochrnutí. I v případě chronických – a pro západní medicínu vlastně neléčitelných potíží dokáže někdy uspět.
Patří sem chronický pískot v uších, různé závislosti, přetrvávající obrny či lehčí ochrnutí, „skříplé“ nervy, únavový syndrom, fantomové bolesti, následky boreliózy, migrény, různé neuralgie, poruchy trávení, ztížené dýchání, hybnost i poruchy motoriky. Také následky některých zranění a popálení, umí akupunktura zmírnit. Je vhodná i jako prevence mnoha civilizačních chorob.
Léčbu akupunkturou u nás bohužel nehradí zdravotní pojišťovny, ale často jde o jediné trvalé řešení  chronických obtíží, bez vedlejších účinků. Své zdravotní obtíže můžete konzultovat s některým z mnoha lékařů – odborníků na tuto metodu, nebo se svými známými, jenž vám mohou některého experta (musí být lékař a mít potvrzení o studiu akupunktury – pozn. redakce), doporučit.

Kterého lékaře si vybrat?

Rozhodnout se poté můžete na základě referencí, nebo hodinové sazby určitého lékaře, jichž je v ČR několik stovek.  U některých nemocí stačí několik návštěv, u dlouho přetrvávajících chorob pak jde většinou o několikaměsíční léčbu s asi týdenními přestávkami. Bolestí při vpichu jehel se nebojte, na většině míst těla nejsou nijak výrazné.
Akupunktura se však nedoporučuje k léčbě malých dětí a jen omezeně u těhotných žen. Není také vhodná u akutních ohrožení života, některých druhů rakovin, nemocí, způsobujících vnitřní krvácení a dalších chorob Zde jsou vhodné jiné podobné metody, ať už jde o speciální masáže tuina, nebo akupresuru. Ale o nich až někdy příště.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit