Chcete zhubnout? Naordinujte si úplňkový půst!

ARCHIV / 19. 10. 2012

Když se řekne půst, většina z nás si představí trýznivé hladovění. Půst však nemusí nutně být jen o absolutním nepřijímání potravy. Naši předkové byli zvyklí půst držet pravidelně a nebylo to jenom proto, že neměli na očích tolik lákadel, pokud jde o jídlo, jako my. Naši předkové byli velmi moudří a věděli, že je dobré čas od času prospět organismu tím, že ho nechají, aby se pročistil a zbavil škodlivin.

A důvody se vždycky našly
Lidé si půsty začali spojovat se spiritualitou, mnohdy je zařadili i do pravidel svého náboženství. Ať už však byl důvod jakýkoliv, účinek půstu je bezesporu pro lidské tělo velmi přínosný. Poradkyně zdravé výživy a spisovatelka Jana Janoušková ve své knize Kuchařka pro tělo i duši II. uvádí: „Půst je stravou duše, je to mocný prostředek očisty a duševní katarze, protože vždy znamená i překročení hranic. Vlastní omezující hranice jsou překonány a nově stanoveny. Odmítnutí stravy je tedy viditelným výrazem vnitřního rozhodnutí k zastavení a stažení se do sebe.“
(pozn. Více o životní cestě a názorech Jany Janouškové, která se čelem postavila zhoubné nemoci, se dozvíte v časopise Záhady života 10/2012)

Kdy držet půst?
Ideální dobou pro držení půstu nebo krátkodobé hladovky je období, kdy je Měsíc v úplňku. V těchto dnech se mění energie a dochází k pohybu vody. Lidské tělo, které v sobě ohromné množství vody obsahuje, na tento jev okamžitě reaguje a díky působení Měsíce se v našem organismu mění látková výměna, snadněji a efektivněji hubneme. O úplňku voda přechází z mezibuněčného prostoru dovnitř do buněk, a o novoluní dochází k opaku – voda se zase přelévá z buněk do tkání. Pokud se rozhodneme pro krátkodobou hladovku, měli bychom přijímat především čistou vodu, eventuálně ovocné nebo zeleninové šťávy, a to po dobu nejlépe 24 hodin. S hladověním by měl člověk začínat postupně, nejlépe jeden den v měsíci, a až si tělo zvykne, může k tomu přidat další dva nebo tři dny. Kdo není zvyklý, může ze začátku pociťovat závratě a bolesti hlavy. Pokud někdo není schopen být bez pravidelného příjmu potravy z důvodu nemoci (např. cukrovky) nebo těžké fyzické práce, neměl by s hladovkou začínat vůbec.

I nadváha má klíč v psychice
I v takovém případě si ale můžeme dopřát během 24 hodin jeden druh stravy, a to takový, který příliš nezatěžuje trávicí systém a je v souladu s doporučením našeho lékaře. Můžeme z jídelníčku vynechat maso nebo uzeniny, a dát si spíše něco lehkého, co v našem žaludku nebude ležet příliš dlouho. Ideální je zelenina, ovoce, dietní kaše, apod. Vždy je ale nutné myslet na dostatečný přísun tekutin, nejlépe čisté vody, případně vhodný je zelený nebo bylinkový čaj. Půst a hladovění má kromě tělesné očisty také přínos v oblasti duchovní. Člověk se půstem zpomalí, lépe se mu medituje a je vnímavější a citlivější k intuici a k napojení na Vyšší já… Není to ale nutnou podmínkou. Dietologové se však shodují v tom, že odlehčení stravy je prvním krokem nejen k fyzickému zdraví, ale také k duševní pohodě, která je často podstatným a základním stavebním kamenem v boji s naší nadváhou…

Text: Lenka Markovičová


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit