Vymře v oceánech veškerý život?

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 22. 6. 2011

Odborníci varují – naše oceány jsou v ještě horším stavu, než jsme předpokládali. Míra znečištění, klimatické změny a nadměrný rybolov způsobují nevratný úhyn podmořských tvorů. Pokud se okamžitě něco převratného neudělá, vyhyne tolik druhů zvířat a rostlin, že to ještě nemá v dějinách lidstva obdoby.

Už po několikáté byla svolána mezinárodní konference, kde se sešli odborníci z různých oborů, kteří teď podrobně zkoumali stav korálů, vody i podoceánského života. Neměli pro nás ale žádné dobré zprávy. Už teď je jasné, že nepříznivé dopady podmořských podmínek negativně ovlivňují i lidstvo. Tragické změny se dějí ve všech oblastech a mnohonásobně rychleji, než vědci tušili. Hladiny oceánů se neustále zvyšují, ledovce tají a na mořském dně se uvolňuje stále větší množství metanu. Tým odborníků varuje, že je prudce ohrožen veškerý podmořský život, zvyšuje se toxicita vody vlivem plastových částic a dalších silně znečišťujících látek – lidského odpadu a zemědělských hnojiv.

Nejvyšší čas na záchranu modré planety
Že se hroutí ekosystém celosvětových oceánů, potvrdil BBC News i profesor Rogers: „To, čeho jsme svědky v současné době, nemá v historických fosilních záznamech obdoby. Změny životního prostředí jsou mnohem rychlejší a zkázonosnější, než kdy jindy.“ Rychlost vymírání jednotlivých podmořských druhů živočichů a rostlin je obrovská a hrozí hromadné vymírání. Už nemůžeme jen přihlížet. Oceány obsahují nadměrné množství emisí oxidu uhličitého, podle expertů je to až polovina toho, co kdy lidstvo průmyslově vyprodukovalo a pustilo do atmosféry. Další nebezpečným faktem je, že Ph vody se mění stokrát rychleji, než je přirozené. Už je silně překyselená, i když by měla mít optimálně Ph 8,2 – tedy mírně zásadité. Vědci tvrdí, že tímto tempem vlivem znečištění už v roce 2050 zanikne většina korálových útesů a pro celou řadu obyvatel podmořské říše bude voda neobyvatelná.

Foto: Shutterstock.cz