Putuje transplantovaným srdcem i duše?

TAJEMNO A EZOTERIKA / 2. 7. 2014

Pro spoustu lidí trpící vážnou srdeční chorobou je transplantace srdce poslední možná šance na přežití… Jsou ale zaznamenány případy, kdy se člověk po operaci probral z narkózy a začal se chovat stejně jako dárce původního orgánu. Náhle změnil své koníčky, žánr oblíbené hudby, stravování, atd. Je možné, že se mohla spolu se srdcem darujícího dostat do člověka i jakási jeho energie nebo dokonce jeho duše?

Pro starověké národy představovalo srdce sídlo duše. Staří Egypťané věřili, že srdce je nádoba, do které se v průběhu života člověka shromažďovaly malé a velké hříchy. V posmrtném životě se pomocí “informací“ ze srdce určoval budoucí život. Dnes se po transplantaci srdce často vyskytují jevy, které ani moderní lékaři nedokážou s přesností vysvětlit. Mnoho lidí, kteří se probudí, zažívají stejné fobie, zlozvyky a deprese, kterými trpěli jejich dárci. Dokáží dokonce zcela změnit svůj životní postoj a chování. Z nekuřáků jsou rázem kuřáci a z abstinujících lidí alkoholici.

Rasista se zamiloval do čenošky
Za ukázku stojí příběh bílého Američana, kterému bylo transplantováno srdce černocha. Ihned po probuzení začal mít zmíněný muž předtuchu, že srdce, které dostal, je od muže tmavé pleti. Nikdo mu tuto informaci předtím nesdělil. Pro člověka, který vyrůstal v rodině s rasovými předsudky to bylo nepříjemné a znepokojující zjištění. Náhle se začal velice dobře cítit ve společnosti černochů, byl dotčen nepokoji a hladem na africkém kontinentě. Dokonce se zamiloval do zdravotní sestřičky afrického původu, později to byla příčina rodinných problémů v manželství. Proč se náhle po operaci změnilo chování rasisticky smýšlejícího člověka? Toto je jen jeden příběh z mnoha, existují stovky podobných.

Kolik váží lidská duše?
Na počátku 20.století prohlásil americký lékař Duncan MacDougall, že lidská duše má určitou hmotnost.V 90. letech minulého století se tomu pokusilo přijít na kloub pár lékařů ze švédské nemocnice. Prováděli pokusy s umírajícími lidmi a vážili jejich těla při samotném exitu. A došli k překvapujícím závěrům! Tento test prováděli 2000x a vždy jejich výsledek činil 21 gramů. O tolik bylo tělo po vypuštění duše lehčí. Je to snad důkaz toho, že můžeme duši zvážit? A skutečně sídlí v našem srdci a ne v jiném orgánu?

Text: Magdalena Hrabcová, foto: Shutterstock