Budeme si nahrávat své sny?

ARCHIV / 19. 9. 2011

Po staletí je lidstvo fascinováno významem snů. Psychologové tvrdí, že právě ony jsou jedinečným klíčem k našemu podvědomí, dozvídáme se z nich naše nejtajnější obavy, touhy a přání. Upřímně řečeno, někdy jsme naopak rádi, že nejsou skutečností, ale aspoň se nad jejich významem hluboce zamyslíme.

Zjistili jsme, že už existují plány, podle kterých by se dal sestavit přístroj pod krycím názvem Lapač snů, s jehož pomocí bychom si své sny mohli zpětně přehrávat jako film. Americký vědec Moran Cerf (1977) z Kalifornské univerzity již vyvinul systém, který umožňuje snímat elektronické záznamy snů na vyšší úrovni mozkové aktivity pomocí senzorové technologie. Psychologové by je pak mohli zkoumat a na základě toho konečně poodhalit tajemství, která nám naše podvědomí stále z velké části skrývá. Zatím to má jen jeden háček – elektrody zatím musí být zasunuty hluboko v mozku a proto je k nim třeba invazivní chirurgický přístup.

Obrovská budoucnost pro nás všechny?
Dr. Cerf ale věří, že se senzorová technologie vyvíjí obrovským tempem dopředu a je jen otázkou času, než bude běžná a dostupná pro každého. „Bylo by krásné číst v myslích lidí, kteří nemohou  komunikovat, třeba pacienti v kómatu,“ řekl odborník, který by svou vizi chtěl posunout i mnohem dál, například vytvořit přístroj, kterým bychom mohli pomocí pouhých myšlenek ovládat všechno, co si umaneme – třeba počítače, stroje a veškerou známou technologii. Zatím je to ale jen hudba budoucnosti a do jaké míry to bude možné a hlavně potřebné, se teprve ukáže. Stanou se z nás také jen „stroje?“

Foto: Shutterstock