7 triků, jak si poradit s bolestí hlavy

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / NEJČTENĚJŠÍ / 9. 6. 2011

Možná vás překvapí, že existuje více než 250 forem bolestí hlavy, které mívají různé příčiny i širokou škálu intenzity. Naštěstí jsou tady přírodní prostředky, které vám pomohou. Nesmíme zapomínat ani na to, že je třeba přijít na příčinu bolesti, prášek by měl být až posledním řešení.

1. Anulujte vnější faktory

Bolesti hlavy mohou být reakcí na prostředí, ve kterém se právě nacházíte. Vyvětrejte, snižte pokojovou teplotu, zvlhčete vzduch pomocí pokojových květin, dbejte na přírodní osvětlení místnosti. Umělé osvětlení neprospívá nikomu. Nepohybujte se v zakouřených prostorech. Někdy vás mohou dráždit i neviditelné výpary ředidel, syntetických barev, formaldehydu a čpavku. I tady vám mohou pomoci pokojové květiny, řada z nich tyto výpary dokáže neutralizovat – např. fíkus malolistý, dracéna marginata a lopatkovec.

2. Dobroty, které pomohou
Pokud máte po ruce čerstvý zázvor, uvařte si z něho čaj. Nezapomeňte přidat citrónovou šťávu a med. V případě, že doma zázvor nemáte, vystačíte si se skleničkou horké vody, lžičkou vlažné vody a pořádnou dávkou šťávy z citrónu. Všechno pořádně zamíchejte.

3. Zkuste homeopatii
Analgetiky, kterými často tlumíte bolest, si spíše ubližujete, protože postupně narušují schopnost organismu přirozeně potlačovat bolest. Celá řada výzkumů navíc dokazuje, že jejich dlouhodobé užívání má negativní důsledky na zdravotní stav. Vyzkoušet ale můžete přírodní léčiva a homeopatii, které jsou narozdíl od nich naprosto bezpečné.

4. Požádejte přírodu
Na bolesti hlavy je velmi účinná i aromaterapie, vyzkoušejte levanduli, heřmánek nebo rozmarínu. Pomocnou ruku nabízí i energie krystalů, v tomto případě je ideální český vltavín, jadeit nebo záhněda. Kámen nejprve nechte nabít na slunci a poté už nikomu jinému nedávejte do ruky. Tím do něj přenesete pouze své vibrace. Pak kámen pravidelně přikládejte tam, kde cítíte bolest. Uleví se vám.

5. Sprcha ulevuje od migrény
Všeho nechte a dejte si horkou sprchu. Vodu nechte volně stékat hlavně na krk, záda a oblast ramen. V okamžiku, kdy se budete cítit prohřátí, můžete kohoutek pootočit na vlažnou teplotu. Teploty při sprchování střídejte, můžete zkusit i automasáž hlavy a krčních svalů. Proti bolestem hlavy pomáhá i nahřívání zápěstí a chodidel do hodně teplé vody. Touto příjemnou koupelí roztáhnete cévy a zvýšíte průtok krve do končetin. Do dvaceti minut by mělo být po bolesti.

6. Pořádně se vyspěte
Nedostatek spánku úzce souvisí s častými bolestmi hlavy i migrénami. Ten, kdo spí méně než pět a déle než deset hodin, má o mnoho vyšší riziko, že u něj vzniknou. Pokud na ně trpíte, raději neležte břiše. V případě, že je vaše nejčastější poloha při snění na boku, nestáčejte hlavu příliš dopředu. Můžete vyzkoušet i speciální polštářky, které vám zároveň během spánku uvolní krční svaly.

7.  Nejezme jen proto, abychom jedli
Je prokázáno, že až 25 procent všech bolestí hlavy je způsobeno nepravidelným příjmem potravy, úzce totiž souvisí s hladinou krevního cukru. Pokud kolísá, kolísá i naše bolest. Jezte střídmě, pravidelně a hlavně v klidu. Každé sousto si patřičně vychutnejte. Bolesti hlavy také může způsobovat kyselé Ph prostředí v organismu, které způsobují jednoduché cukry, potraviny z bílé mouky a živočišné tuky. Nalačno pijte sklenku vlažné vody s jednou až dvěmi lžičkami jablečného octa a půl lžičky medu. Zároveň uděláte i krok k účinné detoxikaci těla. Jestli trpíte na migrény, vyhýbejte se konzervantům, potravinám živočišného původu, nakládané zelenině, cibuli, rajčatům, čerstvému kynutému pečivu a banánům. Nezapomínejme ani na to, že další často příčinou bolesti hlavy, únavy a špatné nálady je dehydratace a zvýšená spotřeba kofeinových nápojů.

Foto: Shutterstock