Zombie není pohádka, ale tvrdá realita

SVĚTOVÉ ZÁHADY / 8. 9. 2011

Když se řekne zombie, většině z nás se vybaví nepříliš povedené filmy. Jenže jak jsme zjistili, třeba na Haiti je i v dnešních dobách trest smrti za výrobu nebo vlastnictví zombie. Připadá vám to šílené? Ne, podle místních je to krutá realita, kterou trestají nemilosrdně. Je prokázáno, že to tam patří mezi nebezpečné čarodějnické praktiky, které opravdu fungují.

Udělat z obyčejného myslícího člověka zombieho, tedy sluhu, který má doslova vymytý mozek, prý není nijak těžké. Stačí znát naprosto přesnou kombinaci smrtícího prášku, který obsahuje celou řadu nebezpečných rostlinných i živočišných složek, jakými jsou například jedovaté ještěrky, žáby, pavouci a ryby. Knězům, kteří za úplatu používají černou magii a vytvářejí zombie „na objednávku“, se říká Bokorové. Dozvěděli jsme se, že jednou z nejdůležitějších složek směsi je jed ryby Fugu, který obsahuje paralyzační látku, tetrodoxin. I když jsou tyto ryby jsou vysoce toxické, jsou považovány po celém světě jako pochoutka, kvůli které ročně umírají stovky lidí.

Monstrum bez duše
Jak to funguje? Stačí, aby se prášek dostal na kůži. Odtud už má velmi snadnou cestu do krevního oběhu. Dochází k toxické reakci, brnění, paralýze a jisté smrti. Jenže ne tak zcela docela…
I když se člověk jeví jako mrtvý a jeho rodina ho skutečně pohřbí, potají přichází na řadu čaroděj, který mu smrtící látku podal. Když všechno utichne, kněz mrtvé tělo vykope a podá mu protijed, který zesnulého opět oživí! Jenže zombie už není člověk, je to chodící monstrum bez duše, které jen tupě vykonává všechny příkazy. Jeho pohyby jsou velmi neohrabané, to je důsledek toxických účinků paralyzujících látek. Stává se z něho poslušný sluha, který už nemá jedinou šanci být tím, kdo kdysi byl. S černými mágy se na Haiti příliš nemazlí, pokud jsou usvědčeni z výroby zombie, jsou okamžitě popraveni. Proto se tyto praktiky vykonávají tajně a za nemalé sumy peněz.

Foto: Shutterstock