Záhadný a nádherný „Poklad Inků“. Vidět jej můžete na výstavě v Brně

Světové záhady / 30. 11. 2019

Tento unikátní zlatý poklad dorazil na brněnské výstaviště za doprovodu policejní eskorty a exponáty pochází přímo z Muzea zlata v Limě. Výstava prezentuje stovky originálních artefaktů pocházejících Incké říše a ostatních vyspělých jihoamerických civilizací. Stáří některých z nich se datuje do doby až před více než dvěma tisíci lety.Hodnota vystavených exponátů se odhaduje na desítky milionů dolarů, historická hodnota je však nevyčíslitelná.

Mezi nejvýznamnější vystavené předměty patří posmrtná maska zdobená smaragdy. Její hmotnost činí dva kilogramy. Pochází ze severního pobřeží Peru a vznikla v kultuře Sicán. Maska má symbolizovat nesmrtelnost a také pro některé současné Peruánce představuje zejména významnou duchovní hodnotu. I pro člověka neznalého mytologie, která se k těmto kulturám váže, je pohled do očí této masky přímo uhrančivý.

Dalším bezesporu pozoruhodným exponátem, jež nás zaujme na první pohled, jsou zlaté ruce, které byly součástí pohřební výbavy.V jedné z místností můžeme rovněž vidět obří Královskou standartu zdobenou figurkami bojovníků. Jedná se v podstatě o ozdobnou tyč, na kterou se připevňoval prapor. Tento exponát je prostorově největší z celé výstavy.

Každý z vystavených předmětů je unikátní a jistě něčím dokáže návštěvníky zaujmout. Naši pozornost však zcela určitě přitáhne černo – zlatá koruna sicánského velmože, složená z pěti odlišných dílů. Tuto korunu směli nosit jen ti nejvyšší hodnostáři a vládce.

Nalezneme zde například i záhadný předmět, zlatou konvici, jež archeoložka a kurátorka výstavy Eva Farfánová Barriosová označila z hlediska využití za nejzajímavější exponát celé výstavy. Podle jejích slov mohla být konvice používána při rituálních příležitostech pouze vládcem nebo knězem. Přesný způsob jejího použití však není znám.

Mezi exponáty, z nichž návštěvníkovi může naskočit husí kůže, patří například rituální dýka nebo tři keramické nádoby z horské Chavínské kultury, které mají děsivé obličeje chavínských bohů. Tato kultura podle kurátorky výstavy Evy Barriosové totiž uctívala velmi strašidelná božstva.

Na výstavě je k vidění i mnoho drobných šperků, kupříkladu ozdoby nosu, náhrdelníky, náušnice či spony na pláště. Také zlatý vak na listy koky je pro nás zcela jistě zajímavým artefaktem.

Výstava však nepojednává pouze o inckém bohatství. Seznamuje nás rovněž s běžným životem těchto lidí, s jejich náboženstvím, stylem odívání i neblahým osudem, který jim přinesla španělská nadvláda.

Každý návštěvník při vstupu na výstavu obdrží i audioprůvodce, který vás poutavým výkladem vtáhne do dějin této pro nás tak tajuplné kultury. Výstavu rovněž doplňuje velké množství informačních panelů a monitorů.

 

Výstava „Poklad Inků“se koná pod záštitou prezidenta Peru a potrvá na brněnském výstavišti v pavilonu C až do konce ledna 2020.

 

Text a foto: Petr Matura


Štítky: ,





Mohlo by se vám líbit