Záhadná homeopatie

ARCHIV / 30. 8. 2016

Homeopatická léčba slaví neskutečné terapeutické úspěchy. Jak si to můžeme vysvětlit? Dodnes se vášnivě diskutuje o tom, zda jsou homeopatika, která obsahují jen nepatrné stopy účinných látek, ve skutečnosti pouze neškodné prostředky. Opravdu fungují pouze na psychickém působení – placebo efektu? Jenže jak si vysvětlit, že často s přehledem odbourává i těžce léčitelné nemoci lidí i zvířat?

K alternativním metodám léčení se s nadějí obrací stále více pacientů, zejména v případech, že se jedná o chronická onemocnění, se kterými si lékaři už nevědí rady. I když se moderní medicína může pochlubit celou řadou úspěchů ve stále zlepšující se diagnostice a možnostech léčby, často naráží i na jasně dané hranice svých možností.

Hippocrates: „Tytéž věci, jež způsobily nemoc, ji občas léčí.“
Mezi známé a četné příznivce homeopatie patřil i malíř Vincent Van Gogh nebo houslista Yehudu Menuhin. Proslulý lékař Bernard Kouchner zase naopak na adresu homeopatie řekl: „Homeopatie je luxusní medicína pro případy, kdy člověk ve skutečnosti není nemocný.“ Za zakladatele homeopatie je považován Samuel Hahnemann (1755 – 1843), který zkoumal účinky rostlin. Zjistil, že např. chininovník, který se používal v léčbě malárie, u naprosto zdravých lidí vyvolává silnou horečku a další příznaky malárie. Totéž zkoušel i s rulíkem zlomocným, blínem černým a dalšími rostlinnými, minerálními nebo živočišnými látkami. Později začal Hahnemann jednotlivé látky ředit směsí alkoholu do té doby, dokud v léku nebylo žádné měřitelné množství účinné látky, aby předešel některým nežádoucím účinkům. Zakladatel homeopatie tvrdil, že čím více je roztok zředěnější, tím silnější účinky má.

Princip homeopatie
Můžeme si ho vysvětlit poměrně snadno na extrémně zjednodušeném příkladu: Do lahve s jedním litrem vody přidáme jednu kapku kávy a důkladně zatřepeme. Jednu kapku vzniklého roztoku kápneme na kostku cukru a tím získáme homeopatickou medicínu. I když káva za normálních okolností povzbuzuje, roztok bude mít zcela opačné – tedy zklidňující – účinky. Získání skutečné homeopatické medicíny samozřejmě podléhá ještě daleko složitějším a přísnějším pravidlům a postupům. Homeopatické přípravky se připravují na míru pro každého pacienta přesně „na tělo.“ Klinické výzkumy prokázaly, že tento způsob léčby je účinný zejména při migrénách, alergiích a revmatických onemocněních.

Je třeba stát nohama na zemi
Ovšem naprosto všichni lékaři i odborníci své pacienty důrazně varují před tím, aby vsázeli pouze na homeopatii nebo jiné metody před klasickou medicínou a podceňovali tak závažnost svého problému. Mnoho lidí již zemřelo v rukou šarlatánů, protože zanedbali jedinečnost okamžiku ještě účinného medicinského léčení a pak už zkrátka bylo pozdě. Ideální v těchto těžkých případech je, když jdou alternativní i medicinské způsoby léčby ruku v ruce a vzájemně se doplňují.

Foto: Shutterstock


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit