Záhada pěti písmen G

ČESKÉ ZÁHADY / 6. 3. 2019

Vedou k dávnému českému pokladu?

Mezi nejkrásnější místa naší země patří zámek v Litomyšli. Tento renesanční skvost, obklopený neméně nádhernou zahradou, však skrývá nejedno podivné mystérium!

Pokud zavítáte do východních Čech, nezapomeňte se zastavit v tomto monumentálním zámeckém areálu z konce 16. století. Jeho jedinečnost ho koneckonců dostala i na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO! Jenže zpět ke zdejším záhadám, z nichž kvůli rozsahu textu protentokrát vynechejme popis paranormálních jevů.  S čím ono tajemství souvisí? Po celém obvodu zámecké budovy najdeme nádhernou výzdobu skládající se z mnoha renesančních sgrafit (rytin na omítce – pozn. redakce). Ty jsou poměrně pravidelně uspořádány. Zobrazují jak různá zvířata, tak i části rostlin, nápisy, nebo lidské obličeje a postavy. Ale jedna z nich se těm ostatním poněkud vymyká. Najdete ji v exteriéru druhého poschodí zámku, a to zcela v rohu. Netradičně se tísní vedle okna a je dnes částečně překryta okapem…

NA CO UPOZORŇUJE TAJEMNÁ POSTAVA?

Čím je rytina tak výjimečná? Na tomto sgrafitu je zobrazena postava rytíře se zvláštním zvířetem kolem krku (snad kočkou či opicí?).  Ještě podivnějších je však pět identických písmen G, která lze spatřit nad touto imaginární osobou. Jde o neškodný vtípek zahraničních stavitelů krásného zámku? Anebo o zakódovaný vzkaz, vedoucí k ukrytému pokladu, jak tvrdí pověst?! Vždyť podle některých badatelů může jít o začátek slov, konkrétně popisujících místo, kde bylo před několika staletími zakopáno nesmírné bohatství! Podle jiných názorů jde o jakýsi vzkaz pro zasvěcence (možná jen náhodou lze písmeno G spojit se slovem „gnóze“, stejně jako se zednářskými symboly)!  Anebo se prý jedná o počáteční písmena šlechtických ctností v němčině. Možná i o zkratky latinských názvů pro vědní obory? Co nám tím chtěl první majitel a budovatel zámku – mocný šlechtic Vratislav II. z Pernštejna – nebo jeho následovníci, sdělit?

Autor: Petr Koutský

foto: Shutterstock, Ceska televize: Záhady Toma Wizarda: Tajemství pěti G aneb poklad v Litomyšli

Za okapem najdeme tajemnou postavu i s písmeny


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit