Vesnice duchů na Madagaskaru: Je branou do jiné dimenze?

ARCHIV / 2. 7. 2018

Čtvrtý největší ostrov světa je mezi cestovateli známý především svou nebývale zachovalou a unikátní přírodou. Jenže mezi zajímavosti Madagaskaru patří i záhadné místo, kde se odehrává cosi, co selský rozum nedokáže pochopit. Ve vesnici duchů se údajně jakoby prolínají dva různé světy!

Malgaši – obyvatelé tohoto ostrovního státu, označují mnohá místa své země podivným slůvkem „fady“, což je obdobou mnohem známějšího polynéského slůvka „tabu“. Podle Malgašů jsou tyto lokality pod ochrannou duchů jejich předků a přírodních božstev. Na těchto zapovězených místech většinou stojí dávné hroby, ale někdy se na nich odehrávají tajemné jevy, leckdy zcela nepochopitelné i pro vzdělané a světem ošlehané Evropany.

Neviditelná vesnice, kde mizí lidé

Podle slavného českého záhadologa Ivana Mackerleho, který se na Madagaskar roku 1998 vydal se svou expedicí, patří mezi tato místa i zapovězená hora Ambondrombe, na jejímž úbočí je zřejmě brána do jiné reality. „Zmizelo tam už mnoho lidí i zvířat. Místní obyvatelé slyší na jednom místě hory zvuky vesnice, hlasy lidí i dobytka, ale žádná vesnice tam není. Jen prázdná krajina. Záhadné hlasy se tam prý ozývají neustále, a ne jen občas, jak to známe z evropských strašidelných míst,“ uvádí o děsivé hoře Mackerle ve své knize Cesty za příšerami a dobrodružstvím.
Podle tohoto cestovatele a odvážného muže, vyprávěli tehdy Malgašové členům zmíněné české výpravy, o této hoře další pozoruhodné skutečnosti. Kromě toho, že zvláštní zvuky a hlasy „odnikud“ lze prý slyšet pokaždé, je zde ještě jedna tajemnější jiná okolnost. Většina dobrodruhů, kteří se do této děsivé oblasti vydali, se již nikdy nevrátili zpět. Uvízli snad v odlišné dimenzi, odkud již občas neexistuje návrat zpět do naší reality?

Co viděla reportérka?

Přestože se to může zdát jako čisté sci-fi, na mnoha místech naší planety se odehrály podivné jevy, které by mohly – a to nejen teoretickému, výskytu paralelních dimenzí nasvědčovat. Například v roce 1982 zahlédla ve francouzské Bretani německá televizní reportérka Helga Guittonová vesnici, která zde však již několik staletí fyzicky nestála! Podle ženiných slov tehdy zcela zřetelně spatřila malebné domky s malým kostelem, který zde však již dávno neexistoval!
Podobné zážitky však mělo na dalších místech mnoho dalších lidí, z různých národností, odlišného vzdělání a sociálního původu, někdy i několik lidí současně. Těžko tedy uvěřit v pouhé halucinace. Anebo šlo v případě projevů neviditelné vesnice o duše zemřelých lidí, které jakýmsi způsobem „uvízly“ v naší realitě a dosud se – díky neznámému působení stále projevují?

Oficiální výzkum skončil?

Záhadu madagaskarské zakleté vesnice se snažili badatelé – zatím marně, rozluštit. A to dokonce vědci z Malgašské akademie věd, sídlící v madagaskarské metropoli Antananarivo. Madagaskarský přírodovědec Julien Ramanampamonja dokonce v roce 1998 členům české výpravy sdělil, že je již připraven projekt s názvem Ambondrombe, jehož cílem je výzkum mnoha mystérií této hory. Zvláštní zvuky a údajné mizení lidí totiž nemá být jedinou záhadou oblasti – na úpatí kopce se totiž prý vyskytují i neobvyklé rostliny, neznámé z jiných míst světa. Celý madagaskarský výzkum však tehdy uvízl na mrtvém bodě kvůli nedostatku financí od vlády.
Podobně bohužel v tomto ohledu skončila i Ivanova snaha o průzkum této oblasti, na kterou je místními domorodci vyhlášeno fady – tedy ono drsné tabu. Žádný cizinec se k hoře nesmí bez dovolení místní rady ani přiblížit, jinak riskuje svůj život z rukou Malgašů. Navíc hlavní cíl české výpravy byl tehdy jiný (pátrání po lidožravém stromu) a nebyl bohužel dostatek času a financí, věnovat se mystériu hory Ambondrombe delší dobu.

Kdo zvedne hozenou rukavici?

Když jsem před několika lety mluvil s mým kamarádem Ivanem Mackerlem, řekl mi, že ho toto „opomenutí“ velmi mrzí a rád by se k děsivé hoře vydal během své další cesty na Madagaskar. Na ostrov totiž plánoval další expedici, ke které však z několika důvodů nedošlo. Příčinnou bylo jak upřednostnění cest na jiná místa, tak především stále se zhoršující Ivanův zdravotní stav, který nakonec skončil skonem tohoto skvělého člověka a zapáleného záhadologa.
Můžeme jen doufat, že někdo převezme hozenou rukavici a pokusí se navázat na některý z Ivanových výzkumů, včetně toho na odlehlém ostrově u břehů Afriky. Je totiž velmi zvláštní, že mnohé ze zkazek, které se zabývají časovými posuny a vstupy do jiných realit, se zmiňují právě o horách a jejich tajemstvích. Ať už jde o rakouský Untersberg, český Ortel, kalifornskou Mount Shastu či jiné kopce a hory.  Existuje zde zvláštní souvislost s čímsi uvnitř těchto hor, nebo se tentokrát ubíráme slepou horskou stezkou?

Autor: Petr Koutský
Fotografie: Shutterstock


Štítky: , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit