Pomůže vám na migrénu starý recept z medu?

ARCHIV / 5. 7. 2015

Jedná se o téměř zapomenutý recept, který však pomohl i lidem, nad kterými zlomili lékaři hůl. Je to navíc chutná a poměrně levná medicína, kterou si vyrobíte doma!

Německá mystička Hildegarda z Bingenu, žijící v 11. století, byla výjimečná v mnoha ohledech. Kromě svých tajemných vizí, v nichž měla spatřit i budoucnost, proslula jako autorka vlastního jazyka, všestranná spisovatelka a velmi úspěšná bylinkářka a léčitelka.

Pomáhá na bolesti hlavy i dýchavičnost!

Právě od Hildegardy pochází překvapivě jednoduchý a léčivý recept, který mám – stejně jako další lidé, vyzkoušený. Sama Hildegarda o něm napsala, že: „Je to nejlepší medicína, cennější než zlato a užitečnější než nejčistější zlato, protože zahání migrénu, zmírňuje dýchavičnost na prsech všem, kteří rádi připravují čerstvé hrušky.“ Kromě bolestí hlavy ho však Hildegarda doporučuje i na celkové očištění těla a krve.

Jak vyrobit přírodní zázrak?

Co k tomuto „přírodnímu zázraku“ budete potřebovat? Pět nebo šest větších hrušek rozčtvrtíme a odstraníme z nich jadřince. Poté je ve vodě neoloupané vaříme, až změknou. Vodu po uvaření vylejeme a hrušky rozmělníme na kaši. Poté zahřejeme asi 250 gramů přírodního medu ve vodní koupeli, na teplotu 35 až 40 stupňů Celsia.  Do zahřátého medu vmícháme dvě polévkové lžíce směsi koření (k jejímu složení se vrátíme později) a potom za stálého míchání přidáme hruškové pyré. Hotovým medem pak naplníme zavařovací lahve a po vychladnutí ho dáme do ledničky.
Zmíněná směs koření se skládá z asi 27 gramů koprovníku štětinolistého (u nás roste v Krušných horách, v Jizerských horách a na Děčínsku nebo lze sehnat v internetovém obchodě), 26 gramů alpinie lékařské (lze sehnat v internetovém obchodě), 22 gramů prášku z rozchodníku prudkého (lze vypěstovat na zahradě nebo květináči, případně opět sehnat na internetu) a 24 gramů lékořice. V případě, že některou z uvedených bylin neseženete, nezoufejte – recept je poměrně účinný i v neúplném složení.

Za necelé dva týdny bolesti ustupují

Dávkování hruškového medu je následující. Ráno nalačno sníme jednu malou lžičku, po obědě dvě polévkové lžíce a večer dvě nebo tři polévkové lžíce.  Po týdnu až 14 dnech této sladké kůry byste měli zaznamenat stálý ústup bolestí hlavy či migrén.  Lidé s těžkou migrénou by měli kůru během roka několikrát zopakovat. Kromě mnoha kalorií jde o vysloveně zdravé jídlo, bez vedlejších účinků.
Samozřejmě nejde o univerzální všelék, ale část osob dokáže zbavit migrén téměř navždy. Vyzkoušejte ho i vy – možná dáte sbohem lékům proti bolesti, které mají vedlejší účinky a na nepříjemné obtíže pomáhají pouze na chvíli. Mě jeho užívání zabralo asi po osmi dnech. Možná zafungoval i jako placebo, ale to není rozhodující…

Autor: Petr Koutský
Fotografie: wikipedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit