Bolí vás klouby? Pomohou recepty od našich babiček!

ARCHIV / 27. 11. 2015

Bolestmi kloubů trpí poměrně velká část dospělé populace. Příčinou je většinou degenerativní onemocnění chrupavek a kostí, přetěžování kloubů, infekční nemoci, zanesení organismu škodlivinami nebo prostě stáří organismu. Jaké jsou recepty našich babiček, které při těchto obtížích již ulevily nejednomu člověku?

Pokud nemůžete zrovna navštívit lékaře a přitom vás opět začalo bolet koleno, můžete zkusit některý ze starých a poměrně jednoduchých návodů prověřených mnoha generacemi. Většina z nich zabírá nejen na pochroumané klouby, ale také na další zanícené části těla, včetně namožených zad a svalů.

Křenový zábal

Nastrouhejte tři velké brambory, ze kterých ještě ideálně vymačkejte šťávu. Vše promíchejte s nastrouhaným jedním křenem. Vše naneste na prodyšný zábal nebo odvaz a přiložte na bolavý kloub. Po jedné až třech hodinách byste měli ucítit ústup nebo úplné vymizení bolestí.

Zábal z hlávkového zelí

Štávou z bílého zelí napusťte elastický obvaz, který poté přiložíte na bolavý kloub a nechte ho na něm působit. Účinky by se měly dostavit cca za dvě hodiny. Tento zábal patří mezi ty méně účinější.

Tvarohový obklad

Kostku tvarohu smíchejte s pěti rozlisovanými stroužky česneku, nebo s velkou a nadrobno nakrájenou cibulí. Vše pořádně promíchejte a přiložte v obkladu na bolavé místo. Tento obklad je nejenom hojivý, ale dokáže prý také – stejně jako křenový zábal, vytáhnout z těla „horkost“.

Vodní Priessnitzův zábal

Mezi doslova klasické způsoby léčby patří vodní obklad podle slavného českého léčitele. Látku nebo ručník namočte do vody, která by měla mít teplotu mezi 10 až 25 stupni Celsia. Tento obklad přiložte na postižené místo a přes ní ještě přiložte suchou látku. V momentě, kdy začne být obklad horký, ho vyměňte za jiný. Priessnitzův obklad pomáhá i v případě horečky a namožených svalů.

Zázvorová kůra

Proti bolavým kloubům občas pomůže také zázvor. Preventivně pomáhá jak pravidelné pití zázvorového čaje, tak v případě bolestí i přiložení nastrouhaného čerstvého zázvoru na bolavé místo a jeho obvázaní.

Kostival nejen na kosti

To, co platí pro zázvor, platí z velké části i pro kostival. Čerstvé lístky této bylinky najemno nasekejte a uzavřete do nádoby s olivovým olejem. Směs nechte odloženou vyluhovat nejméně dva týdny na slunečném místě. Můžete do ní přidat i rozmarýn. Tuto domácí medicínu je vhodné nanášet na bolavé klouby a svaly.

Stačí i želatina v prášku?

Na některé bolesti kloubů také údajně pomáhá pravidelná konzumace práškové nebo plátkové želatiny, kterou necháte přes noc ve studené vodě nabobtnat a poté ji pravidelně každé ráno zkonzumujte. Doporučuje se ředění pět gramů prášku nebo tři plátky želatiny na půl hrnku vody. Vše je nutné před odležením promíchat a jíst po dobu nejméně 14 dní.

Pitné kůry pro prevenci

Protože některé bolesti kloubů – zejména kolen, souvisí podle tradiční čínské medicíny se špatbou funkcí ledvin, někteří lidé doporučují využívat jako prevenci bolestí několik pitných kůr určených k čištění tohoto orgánu.  Jednou z nich je odvar z bobkového listu, který by se měl pít nejméně čtyři dny, a to každé ráno a večer.

Zdravé šťávy a půst jako základ?

Další léčitelé doporučují pravidelné několikadenní půsty za pomocí pití okurkové šťávy s rozsekaným celerem a jedním citrónem, případně okurkové šťávy s česnekem. Alternativou je pití bezinkové šťávy. Během půstu byste měli pít kromě uvedených šťáv pouze bylinné čaje – například kopřivový nebo zázvorový a jíst jen lehká zeleninová jídla. Půsty samozřejmě neprovádějte, pokud trpíte cukrovkou nebo jinou závažnou nemocí, při které musíte pravidelně jíst. Při dlouhodobých bolestech kloubů a dalších civilizačních nemocech je také vhodné vynechání chemicky zpracovaných potravin a omezení konzumace bílé mouky, rafinovaného cukru a hnědého masa, o salámech ani nemluvě.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: pixabay.com


Štítky: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit