Tajemný Bloop: Zvuk neznámého vodního monstra?

ARCHIV / 10. 10. 2012

Ani přes rychlý rozvoj vědy zatím dokonale neznáme hlubiny oceánů. Z jejich vod se občas vynoří neznámí tvorové, jindy je rozezní podivný zvuk, který zamotá hlavy i vědcům. Mezi „hlasy z neznáma patří i takzvaný Bloop. Čemu nebo komu mohl patřit?


Vědec poslouchající zvuky přicházející z nedozírných hlubin Pacifiku se zarazil. Zaslechl totiž tajemné tóny, ozývající se z opuštěné oblasti západně od Ohňové země. Zvuk zachycený v létě 1997 však měl takovou intenzitu, že ho zaznamenaly i tisíce kilometrů vzdálené pomořské mikrofony amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Nejasné bylo, co bylo jeho zdrojem, a nevyřešené to zůstává až dodnes!

HLEDALI PONORKY, NAŠLI BLOOP!
Americké podmořské hydrofony, obestírajcící pozemské oceány jako pomyslná pavoučí síť, byly původně určené pro poslech sovětských ponorek a určování jejich pohybu. Od skončení studené války mají mírumilovnější účel – zaznamenávají veškerou přírodní aktivitu v oceánech. Od výbuchů podmořských sopek, přes pohyb velryb a tektonických desek, až po praskání ledových ker. Občas však zaznamenají něco, s čím si nevíme rady. Do stejné kategorie patří také již zmíněný zvuk, nazvaný jako Bloop. Nelze ho totiž jednoznačně přiřadit k žádnému přírodnímu procesu, živočichovi, nebo rybě. Zpočátku bádání vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru zvažovali možnost, že ho způsobila srážka ledových ker. Jenže porovnání s podobnými zvuky tuto možnost zcela vyloučilo.

STVOŘENÍ Z HLUBIN
Jenže podle graficky znázorněné frekvence Bloop neodpovídá ani žádnému zvuku známých přírodních procesů. Zarážející je, že se nejvíc podobá zvukům plejtváků dlouhoploutvých. Jenže je mnohonásobně silnější, než jaký dokáže vydat tato velryba, dorůstající délky až 15 metrů. Vzhledem k tomu, že podle vědeckých propočtů zvuk urazil vzdálenost kolem pěti tisíc kilometrů, musel by mít záhadný tvor neskutečně silný „hlas“, anebo dorůstat délky pře sto metrů! Ale může podobná monstrózní velryba vůbec existovat?

OBŘÍ VELRYBA, NEBO KRAKATICE?
Vědci něco podobného poměrně kategoricky vylučují: Vždyť nejdelší známý jedinec vorvaně obrovského dosahoval délky jen něco přes 28 metrů. Jak by tedy mohla existovat přes sto metrů dlouhá velryba nebo jiný živočich? Jenže jak moc dobře známe hlubiny oceánů?! Vždyť do hloubek větších než 350 metrů se dokáže potopit pouze několik speciálních hlubinných ponorek, známých jako batyskafy. Proto mnohá místa oceánu zatím nespatřilo lidské oko. Kvůli ohromnému tlaku vodního sloupce – nepřekonatelnému pro většinu lidských strojů, si tak oceány stále uchovávají svá tajemství. Ale pokud je vydají, nestačíme se divit. V temných hlubinách jsou nejen nalézáni stále nové malé ryby, ale zcela jistě se tam skrývají tvorové, za jejichž existenci by se nemuseli stydět ani scénáristé hororů. Úšklebek mořských biologů, dívajících se na stará zobrazení obřích krakatic dostal jiný rozměr, když bylo na mořských březích ve 20. století nalezeno několik velmi dlouhých chapadel, které museli patřit krakaticím o rozměrech kolem 40 metrů!

PŘEPÍŠEME UČEBNICE BIOLOGIE?
Jenže obrovské krakatice zřejmě nejsou jedinými tvory, kteří čekají na objevení v příšeří mořských hlubin. Během 19. století bylo mnoha námořníky nezávisle na sobě hlášeno pozorování jakýchsi neznámých tvorů s hadím tělem, nazvaných jako mořští hadi. Mořský had trochu jiného druhu byl v pak prý v červenci 1915 vymrštěn po výbuchu torpéda nad mořskou hladinu. Tento děsivý tvor prý vypadal podle popisu kapitána německé ponorky U-28 jako obří krokodýl, jehož ocas měl tvar ploutve. Zřejmě není náhoda, že podobně vypadal postrach druhohorních oceánů – dravý mosasaurus! Ale nejde jen o námořnické báchorky? Nemusí. V oceánských hlubinách se za milióny let změnilo prostředí mnohem méně než na souši. Důkazem jsou živoucí fosilie – ryby latimérie podivné, i další živočichové. Může tedy v hlubinách číhat jakási obří krakatice, velryba, žralok nebo jiné monstrum, jehož volání občas zaslechneme? Ani nemusí být zrovna stometrové. Bloop má totiž své „bratříčky“ – další záhadné zvuky. Ale o nich až někdy příště…

Text: Petr Koutský, http://www.mysteryplanet.cz, foto: Wikipedia


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit