Skvělá kopřiva: Vyčistí a zregeneruje tělo!

ARCHIV / 9. 12. 2014

Nepříjemný plevel, který roste u cest a polí. Tak vnímají mnohostranně léčivou kopřivu mnozí lidé. Jenže tato žahavá rostlina nejenom vyčistí vaše tělo, ale také vám zadarmo pomůže proti mnoha chorobám!


Kopřivu dvoudomou, stejně jako její další „sestřičky“, najdete růst na mnoha místech Evropy. Přestože je nemají mnozí lidé rádi kvůli pálivým listům a hojnému výskytu, jedná se o poklad mezi léčivkami. Jejich léčebné využití je totiž velmi široké, zdarma a bez nežádoucích účinků!

Mnoho užitečných látek
Blahodárné působení kopřivy na lidský organismus je dáno látkami, které obsahuje. Kromě množství chlorofylu, jde především o kyselinu křemičitou, síru, železo, mangan, hořčík, třísloviny, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu mravenčí, i další látky.

Čaj nebo výluh?
Mezi nejznámější léčebnou metodu patří čaj připravený ze sušených – nebo lépe z čerstvých, listů kopřivy. Listy, které lze sbírat od jara až do září, necháme projít varem, pak na 10 minut odstavíme a necháme pod pokličkou. Pijeme po zhruba jednom šálku třikrát denně po dobu třech týdnů, nebo jak dlouho je třeba. Jiným způsobem je čerstvý výluh z kopřiv. Natrhané listy kopřivy a natě nasekáte na menší kousky a zalijete je asi litrem až dvěma studené vody. Vše necháte ve vodě  přes noc odstát a druhý den již můžete popíjet. Výluh „za studena“ má přes svou trpkou chuť tu výhodu, že se varem nezničí některé zdraví prospěšné látky, obsažené v rostlině.

Čistí krev, posiluje a regeneruje
Čaj i výluh působí proti pestré škále neduhů.  Dlouhodobější popíjení dokáže vyčistit tělo od většiny škodlivých látek, které se v každém člověku časem nashromáždí. Pouze tím zmírní průběh mnoha chorob! Napomáhá i s regenerací vašich buněk, což oceníte zejména během chronických chorob nebo pod vlivem stresu. Působí také proti chudokrevnosti, čistí krev, podporuje sekreci mateřského mléka i dobré trávení.

Pomůže při ledvinových zánětech i cukrovce
Pití kopřivového výluhu či čaje ulevuje játrům, žlučníku a slinivce, čímž napomáhá udržet optimální hladinu cukru v krvi. Kopřiva totiž při pití snižuje hladinu krevního cukru a celkově podporuje správný metabolismus. Pomáhá také léčit některé typy zánětů močových cest a ledvin, včetně ledvinových kamenů a písku. Ozdravné účinky čaje nebo výluhu poznáte i během bolestivého nebo obtížného vylučování moči, při potížích s prostatou, hromadění vody v těle, posiluje však i nervy.

Méně známým je využití kopřivového čaje během rakoviny žaludku, stejně jako při léčení některých alergií a senné rýmě. Podle zkušeností se v tomto případě vyplatí dlouhodobější a pravidelné pití, stejně jako u dalších chronických onemocnění. Pro léčení senné rýmy se využívají i moderní kapsle ze zmražené kopřivy.

Léčí migrénu, ekzémy a nachlazení
Myslíte, že to je jediné využití této rostliny? Zdaleka ne! Pití odvaru nebo výluhu z listů se doporučuje jako doplňková léčba při některých zánětech, kuřím oku, revmatismu a kloubních obtížích, nebo plísních na nehtech. V některých případech dokáže pravidelná konzumace kopřivového čaje vyléčit i úporné migrény, nebo dlouhotrvající ekzémy, s nimiž si jiné léky neporadí.

Čaj je dobré pít během studených období roku, neboť kopřiva podle lidové tradice patří mezi zahřívající byliny, které  umí prokrvit organismus a pomáhá proti zahlenění plic. Jde tedy o prevenci chřipek a nachlazení. Pro lepší chuť a účinek lze kopřivu kombinovat s jinými aromatickými bylinkami. Naproti tomu odvar z kořene kopřivy působí na vyčistění plic a žaludku, i posílení dýchání. Kořen by se měl sbírat ještě předtím, než rostliny začnou na jaře kvést.

Nesmí vám zčernat!
Kopřivové listy a nať je podle zkušených bylinkářů nejlepší sbírat na jaře z mladých rostlin, kolem 14 hodiny odpolední. Během sušení pak nezapomeňte, že se vám nesmí listy ani nať zapařit, což se projeví jejich zčernáním nebo zápachem. Usušené části rostliny musí mít stále zelenou barvu, na což si dejte pozor…

V druhé části článku si přečtete o využití kopřivové tinktury a koupelích.


 
 


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit