Proč včely páchají sebevraždy?

ARCHIV / KURIOZITY / NEJČTENĚJŠÍ / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 11. 6. 2011

Příliš o tom nemluvíme a děláme, že se nás to netýká. Přesto nám reálně hrozí obrovská ekologická katastrofa, o jejíž následcích se nám nesnilo ani v těch nejstrašlivějších snech!

Včely, které na Zemi plní svou důležitou funkci už více než sto milionů let, ve velkých počtech dobrovolně umírají. Tragické je, že páchají hromadné sebevraždy a my tomu zatím neumíme nijak zabránit. Můžeme jen smutně přihlížet tomu, jak mladé včely dělnice rezignují na svůj život. Zdánlivě bez důvodu ponechávají v úlu bezbrannou královnu s vajíčky a malým množstvím starých dělnic a mizí neznámo kam do přírody, kde o samotě čekají na svou blízkou smrt. Bez svého společenství totiž jako jedinci nemají ani malou naději na přežití. Do pár dní pak hlady umírají i včely, které v úlu zůstaly s královnou, aby ji chránily. Smutný konec včelích kolonií a začátek totálního přírodního chaosu. Otázka zní: PROČ?

Příroda se k nám obrací zády?
Vědci bijí na poplach a včelaři se slzami v očích nechápavě přihlížejí nad záhadným Syndromem rozpadu včelstev, který napadá úly na celém světě. Ani v České republice tomu není jinak, včelám už reálně hrozí, že se brzy dostanou na soupisku ohrožených druhů. Pokud to tak půjde dál, čeká nás totální přírodní kolaps. Na práci včelstev je přímo nebo nepřímo závislý život osmdesáti procent všech rostlin, stromů a keřů – základních kamenů celého potravinového žebříčku. Biologové nedávno oznámili další ostrašující fakt: Kvůli nedostatku včelstev už nyní jen v Evropě ve vyhynulo velice krátké době na 20 000 druhů rostlin. Umíte si představit tu zkázu, kterou by s sebou přineslo celoplošné vyhynutí včel? Jsme si jisti, že neumíte, stejně jako nikdo z nás. Na včelí genocidu bylo vypracováno mnoho odborných studií s jedním cílem: Zjistit příčinu a včas tomu zabránit.

Kvůli čemu opuštějí své domovy a rodinu?
Nejprve bylo nutné vyloučit ze hry dosud nejčastějšího zabijáka včelích kolonií. Pomyslné prvenství ve vyvražďování si zatím udržoval včelí parazit, roztoč kleščík včelí. Živí se podobně jako klíště, vysává včelám krev a tím je oslabuje natolik, že pak nejsou příliš schopné se bránit infekcím, virům, bakteriím a plísním. Před třemi lety měl na svědomí úmrtí každé třetí včely na území České republiky. Jenže bylo prokázáno, že roztoč v hromadných sebevraždách včel tentokrát prsty nemá. Stále více odborníků se shoduje, že příčina nebude jen jedna, pomyslných hřebíčků do rakví včel už je tolik, že jim zkrátka dochází trpělivost.

Vrah včel usvědčen?
Ať se nám to líbí nebo ne, hlavním viníkem bude zřejmě člověk a jeho životní sty. Spouštěcích faktorů k sebevraždám včel ale bude zřejmě více. Velmi nahlas se ozývají zastánci teorie, že včely ztrácejí svou orientaci díky stále silnějšímu pokrytí mobilních a internetových bezdrátových sítím, zkrátka jim prý motáme hlavy a ony nejsou schopny najít cestu zpět. Pokud to tak je, budeme vůbec někdy ochotni vzdát se moderní komunikace v zájmu záchrany včel, rostlin, živočichů, lidstva a života na planetě Zemi? Další možností mohou být podle některých odborníků stále agresivnější pesticidy a některé druhy mořidel, které se používají na ochranu semen. Výrobci sice tvrdí, že nejsou akutně škodlivé, odpůrci však poukazují na to, že hmyz zabíjí pomalu, například včelám postupně snižují imunitní systém a ony pak nejsou schopné čelit všemu, co je ohrožuje. Podle dalších teorií také stále ubývá rostlin, které rostou celoročně a včely mají pouze monotónní stravu z jednoho druhu rostliny. Příčinou Syndromu rozpuštěného včelstva a jejich sebevražd mohou přispívat i viry, známé pod zkratkou IAPV, které napadají RNA včel.

Temný stín nad opuštěným úlem
Zvláštní je i to, že opuštěným úlům se vyhýbají predátoři i ostatní včely, i když tam ještě pořád zůstává med. To je pro včelaře nevysvětlitelnou záhadou. Co s tím? Neměli bychom na tento problém pohlížet, jako když se nás to přímo netýká. Měli bychom a musíme s tím něco dělat. Podepisujme petice na zákaz používání pesticidů a geneticky modifikovaných rostlin, v přírodě pokud možno nepoužívejme mobilní telefony. Je na čase hledat varianty, které nebudou včelám ubližovat.  Bez nich nebudou mít zemědělci úrodu a všichni obyvatelé planety Země začnou mít hlad. Pokud brzy nenajdeme způsob, jak včelám opět vrátit radost do života, nebudou už hladem umírat pouze jejich opuštěné královny, ale my všichni. Rostliny jsou základní a nepostradatelnou součástí potravního řetězce planety, to přece ví každý žák základní školy.

„Kdyby včely zmizely z povrchu země, potom by měl člověk pouze čtyři roky života. Žádné včely, žádné opylování, žádné rostliny, žádná zvířata, žádný člověk.“ Albert Einstein

Foto: Shutterstock