PROČ PŘESTÁVÁME DÝCHAT?

ARCHIV / 7. 6. 2019

Dech je více než jen obyčejné slovo nebo nutnost k přežití. Všichni sice víme, jak moc je důležitý, ale to, co si už moc nepřipouštíme, je, že se o tuto dokonalou esenci života sami neustále dobrovolně připravujeme. Myslíte si, že dýcháte? Opravdu?

Se zatajeným dechem sledujeme napínavé situace v televizi, se zatajeným dechem se chystáme někomu říct pravdu do očí. Přestáváme nevědomě dýchat pokaždé, když nám někdo něco vyčítá a kdykoliv nás ovládne strašák jménem stres nebo strach. Jenže to je jen malý výčet nejběžnějších každodenních událostí, které nás neustále nutí vzdávat se toho nejcennějšího – skutečné pulzace našeho života a dostatečného přísunu životní energie (čchi), bez níž velice rychle stárneme, zdravotně chřadneme a psychicky se rozkládáme jako domeček z karet. Neustálými pauzami v dechu nebo nekvalitním dýcháním se dostáváme do bludného kruhu, který nás vede přímou cestou do záludného labyrintu problémů, z něhož se pak jen těžko dostáváme zpět. „Naneštěstí mnoho lidí dýchá špatně – dýchají mělce, aniž by plně zapojili svoje plíce. S tím, jak lidé stárnou, zažívají zkracování dechu, což je předzvěst chatrného zdraví, slabosti a deprese. Ze všech svépomocných cvičení je správné dýchání jednou z nejúčinnějších cest, jak zlepšit svoje celkové zdraví a přinejmenším zmírnit chřadnutí ve stáří,“ konstatuje ve své knize Otevření energetických bran vašeho těla Bruce Frantzis (nar. 1949), celosvětově známý filozof a mistr rodového taoismu, který přínos dechových cvičení pečlivě studoval a v praxi zkoušel intenzívně mnoho let. 

…..

»Dech je největší lékař našeho těla. Dech léčí víc než všechno ostatní na tomto světě. Dýchání je tak jednoduché, tak zjevné, že si nikdo není vědom jeho ohromné moci.«  Leonard Orr

Léčba začíná při nádechu 

Podle zkušeností zastánců tradiční čínské medicíny dokáže vědomá změna dýchání zlepšit funkci vnitřních orgánů a zcela odblokovat proud energie. Nastartuje se tím přirozená regenerace. Také se vám stává, že míváte špatnou náladu bez zjevené příčiny? Prvotní příčina bývá zdánlivě obyčejná – nedostatečně a nekvalitně dýcháme. Správnými postupy je také možné prakticky okamžitě transformovat momentální negativní emoce na pozitivní a přinést do přítomného okamžiku úlevu, radost, štědrost a soucit. „Čím méně dýchám, tím méně si věřím a nedůvěra v sebe zase naopak blokuje dýchání,“ vysvětluje mi Daniela Dufková a dodává, že každý člověk má jinou dechovou frekvenci, ale také svůj vlastní optimální dechový rytmus, který by měl být v dokonalé harmonii. V okamžiku, kdy začneme vědomě kvalitně dýchat, můžeme se začít velice rychle uzdravovat nebo se posunovat na vlastní duchovní cestě rychle směrem dopředu. Prvním krokem k nápravě by mělo být uvědomění si vlastního dechu a odstranění případných chyb, které už máme zažité. Učíme se celý život, tak proč bychom neměli umět to nejdůležitější – správné a kvalitní dýchání?

celé znění článku najdete v Záhadách života 9/2012. K dostání na našem eshopu. 

…………………………………………………………………………

PRAKTICKÁ DECHOVÁ CVIČENÍ 

BRUCE FRANTZIS RADÍ:

»I když jsou taoistické praktiky k dosažení dlouhověkosti tisíce let staré, vyvinul jsem svou vlastní metodu učení.« 

DÝCHÁNÍ PRO DLOUHOVĚKOST

Dýchejte tak, aby se nakonec pokaždé a intenzívně zapojila každá buňka vašeho těla. Nezapomínejte na to, že budete muset alespoň zezačátku vyvinout značné úsilí a trpělivost. Do dýchání by se měla zapojit i bránice, přední, boční a zadní část břicha včetně beder a oblasti ledvin. 

Jak na to? Existuje mnoho způsobů pro začátečníky i pokročilé. Nicméně, pro začátek bude stačit, když si na prodýchávání vyhradíte alespoň tři minuty ráno i večer. Programy dýchání mají zkvalitnit a hlavně prodloužit délku každého vašeho nádechu i výdechu. 

  1. Začněte trénovat pětivteřinové nádechy a pětivteřinové výdechy, cílem pro začátečníky by měl být celkově třicetivteřinový dech (15 nádech + 15 výdech)
  2. Dýchejte mělce, uvolněně – to vám umožní zbavit se stresu a negativních emocí
  3. Dýchejte nosem
  4. Dejte jazyk na patro. Řekněte slovo »let«, a tam, kam jste při vyslovení posadili jazyk, je jeho správné postavení při správném dýchání. 
  5. Myslete na to, že namáhavé dýchání přináší napětí, a tak využívejte pouze 70 % své kapacity plic
  6. Snažte se nikdy nezadržovat dech, všímejte si situací, kdy jej zadržujete
  7. Při dýchání se naučte pohybovat břichem všemi směry zároveň

MÁTE ŠPATNOU NÁLADU?

Postavte se uvolněně, dejte nohy od sebe a narovnejte své tělo. Oddalte ruce od těla, dlaně budou směřovat vzhůru. Udělejte nejprve pět uvolňujících hlubokých nádechů a výdechů. Poté začněte pomalu dýchat, s každým nádechem půjdou obě ruce do vzpažení, s výdechem se budou vracet do původní polohy. S každým nádechem si představujte, že mocnou energií dechu osvěžujete každou buňku svého těla. Brzy opět pocítíte vnitřní vyrovnanost, klid a radost ze života. Výdech i nádech se snažte postupně co nejdéle prodlužovat.   

text: red., foto: shutterstock


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit