Nejekologičtější pohřeb?

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 13. 6. 2011

Že už je v dnešní době možné prakticky cokoliv dokazuje i švédská společnost Promessa, která slibuje naprosto ekologický pohřeb. Přišla s nápadem, který jako by vypadl ze scénáře Terminátora. Jenže tentokrát doopravdy…

Nový způsob pohřbu se zatím vymyká všem dosavadním postupům. Tělo zemřelého nechají zmrznout na minus 18 stupňů a ponoří do kapalného dusíku, který zajistí dostatečnou křehkost těla. Proces zdaleka nekončí, váha práškové hmoty totiž přesně odpovídá váze zesnulého. Nedošlo k odpaření vody, která tvoří ze 70 % tělesné hmotnosti každého z nás. Ve chvíli, kdy dosáhne svého maxima, nastoupí na řadu mechanické vibrace, které tělo rozbijí na prášek.  Společnost tvrdí, že je to jeden z nejpřirozenějších způsobů, jak vrátit tělo zemi ve formě prachu tak, jak káže bible. Navíc, ostatky zesnulého pak společnost doporučuje dát na kompost, aby se příroda dožádala svého a zesnulý mohl „žít dál“ třeba v květinách, které tam vysadíte. O služby společnosti roste velký zájem po celém světě a možná se dočkáme toho, že klasické pohřbívání do země se brzy stane minulostí.

Češi jsou konzervy
Víte o tom, že kremace je u nás oficiálně povolena z hygienických důvodů až od roku 1919? Do té doby měli s nebožtíky plné ruce práce pouze hrobníci. Jenže jak je prokázáno, pohřbívání těl v rakvích je hodně nehygienické, těla znečišťují spodní vody, které roznášejí biologické nečistoty mnohem dále, než připouští zákonem definovaná ochranná pásma. Přitom zásobování pitnou vodou je jedním z největších problémů lidstva. Daleko hygieničtější je oproti tomu pohřbívání žehem, které životní prostředí neznečišťují prakticky vůbec. Plyny, které se během spalování uvolňují, obsahují méně škodlivin, než provoz jednoho automobilu. Odborníci ale přiznávají, že nějaký boom v českém pohřebnictví zatím nehrozí, lidé zatím volí ty nejlevnější způsoby pohřbů.

Další netradiční způsoby
Že můžete po smrti nebožtíka proměnit třeba v diamant, jste už asi slyšeli. Není to příliš levná záležitost, přesto je to pro některé pozůstalé ten nejideálnější způsob, jak ještě „oživit“ popel. Pokud nemáte tolik peněz a toužíte po něčem méně tradičním, můžete si dokonce i u nás v Česku nechat popel zesnulého zalít do skla. Společnost Algordanza zase slibuje z ostatků vytvořit grafit, čistou formu uhlíku, kterou můžete nechat proměnit např. v tužku. Mnoho pozůstalých si z něj už nechalo vyhotovit portét zesnulého. Úplně nemožné není ani vyslání pozůstatků do vesmíru, takových pohřbů už bylo vystrojeno desítky. I v dnešní době existují firmy, které zesnulé mumifikují speciálními balzámy, aby jejich tělo nepodléhalo rozkladu. S opačnou teorií zase přišla britská společnost. Zesnulá těla vyvařují ve vodě s louhem draselným, vzniká tam teplota až 160 stupňů Celsia. Při otáčení rakve elektromotorem se pak všechny organické látky postupně rozpouštějí. Ačkoliv firma tvrdí, že bílý prášek, který po pohřbu zbude, je možné vysypat ekologicky do přírody, našlo se hodně odpůrců, kteří s používání louhu a následným potencionálním znečišťováním půdy naprosto nesouhlasí. A co vy?

Foto: Shutterstock