Příběh Hitlerovy matky – to by nikdo neřekl

ARCHIV / Světové záhady / 31. 10. 2019

Jaká asi byla žena, která porodila Adolfa Hitlera? Jak se jí „podařilo“ vychovat ze svého syna diktátora, který má na svědomí miliony obětí? Otázky, keré nejspíš zůstanou bez odpovědi, ale určitě vedou k zamyšlení. Obyčejná rodina, obyčejné dítě…a pak…

Hitlerova matka

Život Hitlerovy matky Klary Pölzl (12. srpna 1860 – 21. prosince 1907) nebyl nijak růžový, vlastně znala jenom práci a rodinu. Narodila se jako sedmé dítě rodiny Pölzlových, ale většina jejích bratrů a sester zemřela v kojeneckém věku, což se dříve stávalo často. Jen Klára a její dvě sestry Johanna a Theresa přežily do dospělosti.

Hitlerův otec

Klářině rodině velmi chyběly peníze, takže dívka šla do služby už ve 13 letech, a to ke strýci Aloisovi Hitlerovi (roz. Schickelgruberovi, 7. června 1837 – 3. ledna 1903), jehož manželka Anna byla velmi bohatá.

V této domácnosti Klára žila sedm let, než se její strýc zamiloval do jiné ženy. Jeho manželka požádala o rozvod a Klára se musela vrátit do domu svého otce, i když jen na čas. Aloisova druhá manželka Franziska záhy onemocněla a Klára se o ni starala. Když roku 1884 zemřela, Alois požádal o ruku právě svoji neteř Klaru. Nevadilo, že byl jejím strýcem, protože nešlo o biologické příbuzenství – své matce se narodil za svobodna a jeho otec zůstal neznámý. Příjmení Hitler dostal potom po svém otčímovi. Na překážku uzavření manželství hned následujícího roku nebylo ani to, že nevěsta, které tehdy bylo 25 let, byla o 27 let mladší než ženich.

Z manželství se narodilo šest dětí, čtyři zemřely ještě jako děti, přežili pouze Adolf (1889-1845) a Paula (1896-1960), její poslední dítě. Otec se na jejich výchově téměř nepodílel, a pokud ano, tak spíše tyranským způsobe. Klara do potomků vkládala velké naděje, zvláště pak do Adolfa. Ona sama se narodila v rodině obyčejných rolníků, a proto nechtěla, aby její syn strádal a snažila se mu nic neodmítnout. Na podzim roku 1907, po smrti manžela, poslala Klara svého syna do Vídně, jak po tom toužil a kde chtěl studovat malířství.

Už ale za půl roku se musel vrátit, protože Klara trpěla rakovinou a potřebovala, aby se syn postaral jak o ní, tak o sestru Paulu. Když zanedlouho zemřela, přiřkly úřady sirotkům skromný důchod a Paula se později stala sekretářkou ve Vídni, zatímco Adolf se vrátil do Vídně hned po matčině smrti. Byla to pro něj těžká ztráta a došel k názoru, že za ni můžeš lékař, shodou okolností židovského původu.

Hitlerova sestra

Škoda, že zemřela tak záhy a tehdy teprve sedmnáctiletý Adolf si musel svou cestu životem hledat dál sám. A dobře, že se jeho matka už nedožila toho, aby viděla, jaká cesta to je. Ona sama však po smrti klidu nedošla, v roce 2012 úřady nařídily pomník na hrobě Hitlerových rodičů zničit.

-skm-

Obr.: wikipedie

 


Štítky: ,





Mohlo by se vám líbit