Ozvěny tragické lásky a zakletý zámek

Duchové / Paranormální jevy / TAJEMNO A EZOTERIKA / 5. 5. 2020

A nejenom to najdeme ma Českolipsku, v kraji, který na záhady a tajemno určitě není skoupý. Můžeme se tam vydat i za strašidly, alchymií a temnou nacistickou historií. Pokud se tedy nebojíte

Zámek maltézských rytířů i esesáků

Oním jakoby zakletým zámkem je Horní Libchava. Za jeho pravděpodobného zakladatele je považován Jindřich z Vartenberka. Zámek měl být postaven v roce 1574 – a právě tady se dostáváme k první záhadě, i když historické. Výstavbu zámku měl připomínat pamětní kámen uložený v pokoji v prvním patře zámku. Na něm mělo být datum 1593. Kámen je však dnes nezvěstný, a tak první písemný doklad o zámku je až z roku 1611.

Od roku 1623 byl zámek v držení maltézského řádu, a to prakticky až do roku 1925. Na zámku se nacházely předměty ze Svaté země a Malty, která byla hlavním sídlem maltézských rytířů. To zcela určitě přidávalo zámku na auře tajemna.

V roce 1930 získal zámek tehdejší senátor Josef Vraný. Ten v roce 1937 spáchal sebevraždu v Monte Carlu před kasinem a byl převezen do Horní Libchavy, kde byl 7. dubna 1937 také pohřben. V roce 1939 získala zámek organizace Sächsische Bauernsiedlung a vznikla zde ubytovna pro Říšskou pracovní službu. Od roku 1943 patřil zámek k hospodářství SS Malta.

Právě během 2. světové války zde podle slov současné majitelky zámku byla uschována okultní literatura uloupená na různých místech. Ta byla nakonec zřejmě Němci odvezena. Podle některých zpráv však bylo do zdejšího podzemí na konci války uloženo příslušníky SS i ještě něco jiného. Svědčí o tom i zájem některých hledačů pokladů. Spekuluje se o dalším sklepním podlaží, které však doposud nebylo objeveno. V roce 1964 získala zámek Československá lidová armáda a využívala jej až do roku 2003, údajně ke skladovým účelům…

Neznámé podzemí a paranormální jevy

Roku 2010 získal zámek pan Oldřich Kilián a zpřístupnil jej veřejnosti. Ta zde může obdivovat artefakty, které nový majitel získal rozmístil exponáty na svých cestách do Nepálu a Indonésie tento krok lze skutečně vnímat, jako by se zámek probudil z dlouhého zakletí. Přístupné je dnes i jeho sklepení, kde se nachází donedávna zazděný muniční sklad, Objevil ho skutečný odborník na podzemí Laco Lahoda a není vyloučeno, že se na zámku mohou najít i dosud neodhalená místa.

Na zámku také podle jeho majitelky straší. Kroky v prázdných místnostech a otevírající se dveře jsou prý velmi častým jevem, na který si již zvykla. Může za to snad neklidná duše senátora Josefa Vraného, který kdysi spáchal sebevraždu? Nebo se na zámek vrací duše bývalých majitelů zámku či německých vojáků?

Po stopách alchymisty

Nedaleko Horní Libchavy najdeme také další tajemné místo. V obci Sosnová se nachází kamenný dům alchymisty. Nechal jej postavit Georg Abert v 18. století ve vytěženém kamenolomu. Jde o stavbu vytesanou do skály, která už na první pohled působí magickým dojmem. O Abertovi se vyprávělo, že se stranil lidí, zamykal se ve svém domě a věnoval se alchymii. Jeho rodina vlastnila dům až do odsunu v roce 1945. V domě byly rovněž shromážděny rodiny německé národnosti ze Sosnové před transportem do Německa. I to muselo zanechat svoji stopu v energii této stavby. Dnes je budova částečně opravena a po domluvě se starostkou obce ji lze navštívit.

Svědek tragické lásky

Dalším z mnoha tajemných míst tohoto kraje je Modlivý důl u Svojkova. Původně se nazýval Smolný důl, jelikož se zde vařila kolomaz. Právě zde měli spáchat sebevraždu milenci, rytíř Jaroslav ze Svojkova a dcera sládka z Velenic. Jejich rodiče nesouhlasili se vztahem, který podle nich neměl budoucnost. Na témže místě se později měli poprat dva mladíci o dceru místního fořta. Jeden z nich si na svého soka v lásce počkal na místě Smolného dolu a tělo ukryl na místě dnešní kaple.

Aby místo ztratilo svůj negativní náboj, byl zde v roce 1704 pověšen obrázek Panny Marie s Ježíšem. Často se zde zastavovali pocestní a v roce 1772 zde nechala šlechtična ze Svojkova postavit kapličku. Kaplička byla později nahrazena skalní kaplí, a to hraběnkou Kinskou. Zda se místo povedlo plně očistit od negativní energie, není jisté. Na toto místo jsem chodíval již od dětství a za určitých podmínek na mne působilo poněkud ponuře. Podle mých informací zde zkoušelo natáčet EVP (hlasy duchů) i několik skupin zabývajících se paranormálními jevy.

A my se jen můžeme ptát – jaká další tajemství před námi Českolipsko ještě skrývá?

Petr Matura

Foto: Pixabay (Khusen Rustamov), Petr Matura

 

 


Štítky: , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit