Něco vás zabolelo? Pomůže vám nadávka

BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 24. 10. 2020

A čím hrubší, tím lepší. Vědecký výzkum totiž exaktně prokázal, že to opravdu funguje, bez ohledu na to, jak na to bude pohlížet vaše okolí. Jak se na to přišlo?

Psycholog Richard Stevenson již dříve zkoumal účinek nahlas vyslovených či přímo vykřiknutých nadávek v případě, kdy člověka zasáhne náhle nějaký bolestivý podnět, např. typicky šlápne bosou nohou na kostičku lega svého potomka, „ukopne“ si palec, o něco se uhodí a podobně.

Neutrální slova nefungují, vulgarity ano

Ale tentokrát se tomuto výzkumníkovi podařilo experimentálně dokázat, že analgetický efekt nemá jen emocionální výkřik jako takový, event. s nějakým citoslovcem, ale především velmi ošklivé vulgární výrazy. Dané studie se zúčastnilo 92 lidí, jejichž úkolem bylo po delší dobu ponechat ruce na ledu a každé tři sekundy opakovat jednu ze čtyř nadávek.

První z nich bylo opravdu sprosté slovo začínajícího (v angličtině) písmenem „f“, další tři „nadávky“ vymysleli experimentátoři a tato slova a neměla tabuizovaný charakter. Jedno z nich vyjadřovalo jen emoci, druhé mělo humorný odstín a třetí bylo neutrální.

Experimentátoři se snažili posoudit, jak humor pomáhá překonávat bolestivé působení ledu a jak a zda to lze totéž provést pomocí vulgarit. Výsledky překonaly nejsmělejší očekávání. Hrubá nadávka zvýšila práh bolesti o 32 % a zvýšila u pokusné osoby toleranci k bolesti o 33 %. Slova, které mají humorný anebo jen emocionální charakter se takovému efektu ani nepřiblížila.

Při bolesti dávejte průchod emocím

Proč nám ale vulgarity pomáhají tolerovat bolest, nemohou zatím vědci přesně vysvětlit. Podle jedné teorie se to všechno děje proto, že od dětství jsme přesvědčováni, že nadávat je špatné a proto se zakazuje. Udělat něco zakázaného v okamžiku vnímání bolestivého impulsu, tedy zanadávat si, k tomuto podnětu přidá další vjem a tím vnímanou bolest oslabí.

Úplně nejzajímavější je však to, že nadávky mají stejný analgetický efekt v různých zemích a kulturách – jak ve Velké Británii, tak v Japonsku. A zřejmě je tomu tak i u nás, i když zde takový výzkum zatím nikdo neuskutečnil.

-skm-

Obr.: Pixabay – Hans Braxmeier, Lean2Succes a Mandyme27

 


Štítky: , ,





Mohlo by se vám líbit