Nakrmte pijavice z vlastního těla

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / SVĚT ZVÍŘAT / 21. 6. 2011

Když jsem byla malá, čistila jsem často potok za domem. Jednoho dne se mi ale na ruku přikousla pijavice. Začala jsem se třást a přišla domů s tím, že děti říkaly, že teď určitě umřu. Nevím, kde se ta báchorka v podvědomí malých dětí vzala, ale přiznávám, že jsem byla hodně vyděšená. Tenkrát jsem neměla ani tušení, jakou mají ve skutečnosti pijavice zázračnou léčivou sílu.

Pijavky lékařské se v lidovém léčitelství používaly už od pradávna. Jejich terapeutické účinky svými četnými studiemi potvrdili i vědci, když prokázali, že sliny pijavic obsahují více než 120 zázračných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví. Léčbou pomocí pijavic se v dnešní době zabývají i některá pokroková zdravotnická střediska i alternativní léčitelé. Určitě ale nesbírejte pijavice v přírodě, pijavka lékařská už se v ní prý běžně nevyskytuje. Pro terapeutické účely se podle odborníků hodí pouze ty, které se narodí ve speciálních laboratořích.

Koktejl léčivých slin
V okamžiku, kdy se pijavka zakousne do kůže a začne nasávat, dojde k uvolnění analgetik, které obsahují její sliny. Tím si drobné zvířátko pečlivě „připraví půdu a umrtví“ místo, kde saje. Ze začátku to není příliš příjemné, štípavé trápení ale zmizí už po několika vteřinách. Od té chvíle už pouští do těla jedinečné uzdravující látky – hirudin, který ředí krev, analgetika, protizánětlivé, antibakteriální, protialergické a cévy rozšiřující látky. Je to univerzální koktejl, který nikdo jiný než pijavka namíchat nedokáže. Výsledky léčby někdy bývají vidět už druhý den a podle vědců léčivé látky v krvi kolují ještě půl roku. Chtěli byste to vyzkoušet i vy?

Svěřili jste se nám
„Už přes deset let mě trápily potíže s cholesterolem a cukrovkou, nic mi nepomáhalo. Děsila jsem pravidelných kontrol u lékaře, odcházela jsem od něj se stále větší hromadou prášků. Pak mi kamarádka doporučila pijavice. Nejsem velký zastánce alternativního léčení, ale přesto jsem se nakonec rozhodla to zkusit,“ popisuje Milada Králová z Neratovic. Navštívila rusky mluvícího terapeuta v Praze 7, který jí hned při prvním sezení přiložil na kůži pět pijavek. „Lehce to štíplo, mohla bych to přirovnat k tomu, když vás štípne komár. Pak už jsem necítila nic, jenom to, jak se pijavice zvětšují. Pak samovolně odpadly,“ popisuje použití pijavek v praxi paní Milada. Ranky pak ještě nějakou dobu krvácí, a proto prý bylo nutné ještě několik hodin mít na zádech přilepený obvaz. “ Asi o týden později jsem šla na kontrolu a věřte mi nebo ne, lékař byl výsledkami testů překvapený a dokonce mi ubral léky. Od té doby chodím na pijavice pravidelně. Přestaly mě bolet i klouby a nemívám už tolik nateklé nohy,“ říká. Na pijavice už chodí i její manžel, který před dvěma lety prodělal mozkovou mrtvici. Jeho stav se neustále zlepšuje, nepoznáte na něm nic. Ani lékaři to prý nechápou.

Každá pijavice je určená pouze k jednomu použití, léčitelé je po tom biologicky likvidují. Někteří z nich je pouštějí volně do přírody – je to pro ně odměna za dobře vykonanou práci. 
Komu se nedoporučují?

  • lidem s poruchou srážlivosti krve
  • těhotným ženám
  • pacientům s abnormálně nízkým krevním tlakem

Fakta o pijavicích

  • mají dvě přísavky na obou koncích těla
  • obě slouží k přichycení na kůži, ale pouze přes jednu pijavka saje
  • mívají velikost až 15 centimetrů
  • potřebují potravu (krev) tak jednou za dva roky
  • má univerzeální lékařské využití

Při jakých stavech vám mohou zejména pomoci

  • při prevenci srdečního infarktu a cévních onemocnění
  • po mozkové mrtvici
  • při celkové detoxikaci těla
  • při potížích s vysokým krevním tlakem, cholesterolem, bércovými vředy, křečovými žilami nebo záněty
  • při alergiích, cukrovce, riziku vzniku diabetické nohy – odumírání tkání na noze
  • výrazně zlepšují zelený zákal, jaterní cirhózu, chronickou hepatitidu, poruchy štítné žlázy, ekzémy
  • pomáhají zmírňovat veškeré gynekologické a kloubní zánětlivé obtíže

Foto: Shutterstock