Ufolog a záhadolog MILAN BANÁŠ: „Lidé jsou jako hloupé stádo ovcí…“

ARCHIV / NEJČTENĚJŠÍ ROZHOVORY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 4. 7. 2011

Tentokrát jsme vyzpovídali slovenského ufologa a záhadologa z Liptovského Mikuláše, aby nám řekl, co si myslí o nejnovějších případech zjevení UFO a vyjádřil se k dalším záhadám života, které zajímají nás všechny.

„Lidé jsou jako hloupé stádo ovcí, spokojeně se pasoucí na louce, která jim vůbec nepatří.“

Milane, věří vůbec ufogolové v existenci UFO nebo se spíše snaží o vyvracení všech důkazů?
V první řadě záleží na tom, co si vlastně pod pojmem ufolog představujeme. Je to hlavně člověk, který se snaží hledat pravdu. I mezi námi se totiž najdou lidé, kteří věří a šíří svou „pravdu“ víc, než je potřebné. Já sám jsem někde mezi.

V jakém smyslu?
Hledám důkazy a razantně odmítám nesmysly. Neřadím se k sci-fi pojetí věci, tak jako to dělají exopolitici, nepatřím ale ani k tvrdým skeptikům z KPUFO. O něco méně věřím tomu, že různé tajné vlády s mimozemšťany spolupracují, nedávám žádný větší význam ani některým konspiračním teoriím.

Kdo je tvým vzorem?
Větší ufologické skupiny – UFO Kluby nebo třeba známý český Projekt Záře. Ti přistupují k výzkumu paranormálních jevů na hranici svých možností a nejvíc profesionálně. Badatelé na vlastní pěst, jako jsem já, všechno dělají spíše na základě pasivního příjmu informací. Analyzuji fotografie, hledám všechny možné souvislosti, které by potvrdily jedno nebo druhé.

A ty sám věříš v existenci mimozemských civilizací?
Ano, jsem přesvědčený o existencii mimozemských civilizací a o životě v nejrozmanitějších formách – ať už biologických nebo inteligentních. Život „tam venku“ musí existovat. Vesmír je tak velký, že by to jinak bylo naprosto nesmyslné plýtvání prostorem. A ve vesmíru má všechno dokonalou logiku.

Co ufology podle tebe nejvíc brzdí?
Největším problémem jsou finance a také fakt, že se k mnohým případům dostávame pozdě, kdy už není mnoho možností, aby se případ vyřešil.

Jak probíhá zkoumání důkazů v praxi?
U kruhů v obilí se postupuje klasickým způsobem – nejrůznějším měřením základních faktorů, které potvrzují pravost, omyl nebo podvrh. Při pozorovaní UFO sa hlavně hledají svědkové a je třeba rozlišit i další věci – typ zařízení, kterou byla fotografie vyrobená, počasí, možná záměna za běžné létající předměty, atd.

Co je vlastně UFO?
UFO je anglická zkratka pro Neidentifikovaný létající objekt. Všechno, co na obloze vidíme a neumíme identifikovat, je automaticky UFOm. Pozor, nemusí jít hned o kosmickou loď mimozemšťanů.

Myslíš, že některé z nich mohou být?
Samozřejmě, že existují i pozorování, o kterých si i já sám myslím, že šlo právě o mimozemské UFO – nebo přesněji – „Létající talíř“.

Slyšela jsem, že UFO mohou být i živé létající bytosti, které neznáme a skoro nevidíme.
Co se týká téměř neviditelných bytostí, které dobře popsal Jose Escamillom jako „Létající tyče“, tak v jejich existenci věřím. Naše planeta ještě stále skrývá tolik tajemství, včetně obrovského počtu dosud nepopsaných živočišných druhů. Existuje dokonce i záznam NASA, při kterém se těsně nad naší planetou za použití infračervené kamery ukázaly tisíce takových „žijících UFO“.

Mají UFO nějaká rozdělení?

Ano, samozřejmě. Nejčastěji se dělí na denní pevné disky a noční zářiče světla. Ty denní jsou pozorované méně a veřejnost je zná nejčastěji pod označením kovové létající talíře. Noční UFO jsou většinou pozorované jako oranžová kulovitá světla, které létají obrovskou rychlostí, mizí a zjevují se kdykoliv se jim zachce. Samozřejmě může jít o ten jeden stejný typ. Potom existují ještě další kategorizace UFO. To by ale bylo na dlouho.

Jak můžeme rozeznat mimozemské UFO od létajících strojů, které vymysleli lidé, ale zůstávají nám v utajení?

Pro běžného člověka je to těžký oříšek. UFO si lidé naprosto běžně dokážou splést i s letadlem, helikoptérou nebo ufology tolik nenáviděným výstřelkem poslední doby – čínskými lampióny přání. Existují však i různé spermoderní prototypy letadel, jejichž „odhalení“ je téměř nemožné. Pravé „UFO“ vetšinou zcela popírají naše fyzikální zákony a létají nebo manévrují při rychlostech, které jsou pro člověka takřka nepředstavitelné.
Co si myslíš, že se stalo v Roswellu v roce 1947?

Je to svatý grál moderní ufologie, milované téma nejen konspiračních teoretiků. Určitě sa tam něco významného stalo, ale dokud skutečne nepřijde někdo z americké vlády a nepředloží nám jasný důkaz, nebudu o teorii o spadnutí dvou mimozemských korábů věřit. Uplynulo od té doby moc času a kouzelná moc médií udělala z Roswellu minimálně lákavé turistické místo a nesmrtelnou legendu pro další generace.

Nevěříš žádné z teorií?
Musím se přiznat, že nejnovější teorie o sovětském zásahu a Mengeleho mutovaných dětech je podle mě absolutní nesmysl. Nejen že pro toto tvrzení chybí důkazy, navíc je zcela nelogické a úplně popírá známá historická fakta.

Dobře, ale tos mi neodpověděl na to, co se tam podle tebe stalo.
Podle původní zprávy mluvil farmář McBrazell, který úlomky objevil jako první, o celkem jasné struktuře meteorologického balónu. I když je teorie o balónu přitažená za vlasy, spíš bych se přikláněl k testování nějaké nové zbraně právě americkou armádou.

Takže k žádnému pitvání mimozemšťanů podle tebe nedochází?
Neodporuje to trochu konspiracím ohledně údajné dohody Retikulínců ( rasy Grey – šediváků) s americkou vládou? Minimálně Ray Santili jednoho „mimozemšťana“ naporcoval přímo u sebe doma 😀 Ne, ale teď vážně. Nemyslím si, že k něčemu podobnému někdy došlo. A to nejsem skeptik a v existenci této mimozemské rasy upřímně věřím.

Jaké věci podle tebe veřejnost vůbec neví?
Obyčejná veřejnost neví téměř nic. Jsme jako hloupé stádo ovcí, spokojeně se pasoucí na louce, která jim vlastně vůbec nepatří. Nejde jen o mimozemšťany, je v tom mnohem víc věcí. Jestli vám říká něco projekt „New World Order“, určite budete vědět, na co narážím. (Teorie spiknutí, podle které usiluje elitní skupina nejvlivnějších lidí o světovou moc ovládnutím státních špiček a nejvyšších státních míst, pozn. red.)

Dozvíme se někdy, co nám zatajují?
I to, co se k nám za posledních padesát let dostalo, je určitě jen chabým zlomkem ze skutečné pravdy. Věřím ale, že se jí jednou celou dozvíme. Jen se bojím, že pro nás nebude nijak příjemná.

Co nám podle tebe tají naše vláda?
Každá vláda má určitě svoje tajemství. Vždyť ještě donedávna se podobné věci tajily i v Česku a na Slovensku. Přitom hodně lidí netuší, že právě naše krajiny jsou nadmíru bohaté na pozorovaní UFO nebo jiné paranormální jevy. Co se týká velkých vládních tajemství, určitě existují tajné vlády a v těchto případech podle mě nebudou konspirátoři od pravdy daleko.

Viděl jsi někdy UFO na vlastní oči?

Ano, s klidným svědomím můžu říci, že jsem byl svědkem pozorování UFO. Ne jednou, ale už víckrát jsem při běžném pozorování noční oblohy viděl zvláštně se pohybující světelné objekty. Jedno pozorování  bylo skutečně zvláštní, viděl jsem nízko letící světelnou kouli, která náhle změnila své zabarvení z úplné bílé přes modrou až na oslnivě oranžovou a po chvilce neskutečně rychlého letu, jen tak nehybně stála na místě. Ten objekt tam setrval několik sekund a pak náhle zmizel, jakoby někdo na té lodi jednoduše vypnul světla.

Proč bychom měli věřit, že mimozemské UFO existuje?
Věřit by měl hlavně ten, kdo něco podobného uvidí na vlastní oči. Moje víra v UFO se zakládá hlavně na tzv. Archeoastronautické teorii, kterou prezentuje hlavně Erich Von Daniken. Stačí jenom otevřít oči dokořán. Důkazy o mimozemských zásazích do přirozené existence a dokonce historie nebo vývinu lidstva jsou podle mě víc než zřejmé.

Máš pro to nějaké přesvědčivé argumenty a důkazy?
Moje víra v tyto věci je neotřesitelná, ale konečný důkaz, který by měl všechny přesvědčit, mi skutečně chybí. Jak už jsem řekl, pro mě je podstatná hlavně archeoastronautická teorie. Kdo nechce číst knihy od Danikena, může si pustit alespoň fantasticky udělanou dokumentární sérii „Ancient Aliens“. Pro ty ostatní to můžou být svědectví unesených lidí, která jsou potvrzená i odborníky.

Která?
Můžeme si jmenovat třeba slavný případ Travisa Waltona. Stačí otevřít oči, zhluboka se nadechnout a ponořit se do tohoto obrovského světa záhad. A ten svůj osobní důkaz určite brzy najdete i vy.

Takže s námi skutečně navazují kontakt?

Byl tu Adamski a mnoho dalších podvodníků, kteří skálopevně tvrdili, že je kontaktuje nějaká mimozemská civilizáce. Teď je tu Meier a i u vás v Čechách působí sekta Vesmírní lidé. Přiznám se, že kontaktérství není mému srdci příliš blízké. Spíš často hanobí dobré jméno seriozní ufologii. Pak se není ani čemu divit, když si spousta lidí dělá z ufologů spíše srandu.

Úplně všechno je výmysl?
Já věřím, že některé kruhy v obilí jsou skutečnou formou postupného navazování kontaktu. Mnohé kruhy jsou natolik dokonalé a mají v sobě zakódovaná poselství, že podle mě nemohly být vytvořené obyčejnou pozemskou technikou, natož nějakými senzace chtivými podvodníky. Pořád je tu ješte legendární signál „WOW!“, jehož zdroj se nepodařilo dodnes objasnit.

Co to podle tebe bylo?
Podle mě šlo o komunikaci mezi dvěmi mimozemskými mateřskými koráby, kterou satelity SETI náhodou zachytily.

Můžeš říct procentuelně, kolik UFO je podle tebe lidský blud?
90 až 95 procent všech pozorování a příběhů o UFO jsou buď mylně vyložené nebo zcela vymyšlené. Ale pořád je tady těch pět procent. A to není malé číslo, i když se nám to může na první pohled zdát.

Zajímalo by mě, co říkáš na poslední konkrétní případy zjevení UFO, poslední dobou je jich pořád víc. Jmenujme si například Londýn.

Podle mě jde skutečně o dokonalé záběry UFO. Letka malých průzkumných lodí a jedna velká mateřská loď. To „velké“ je jakýsi uměle vytvořený portál, kterým sem ty jejich lodě přicházejí. Objevily se však také informace, že jde jen o šikovný reklamní tah společnosti The Mill, která vyrábí speciální efekty do filmů a sídlí jen pár bloků od místa, kde bylo video nahrané. Uvidíme, co se ještě o tomto případě dozvíme.

A co si myslíš o UFO, které se začaly objevovat nedávno v Japonsku?

Objevilo se mnoho videí a fotografií UFO nad Japonskem, které provázely obrovské březnové neštěstí. Je známo, že se UFO zajímají o různé přírodní katastrofy. Dovolím si vyslovit i svoji kontroverzní teorii, že jsou to právě UFO, které tyto katastrofy způsobují. Znovu se tak vrátím k archeoastronautické teorii, podle které např. katastrofu v Sodomě a Gomoře nebo vyhynutí dinosaurů způsobili právě mimozemšťané. Také se může jednat zcela reálně o testy nových tajných zbraní.

A co video, které v Japonsku zachytilo obrovskou záři?
Myslím, že jde o fake. Něco tak velkého by přece přilákalo pozornost mnoha lidí, od médií po armádu. Ale chtěl bych poznamenat, že rok 2011 je oproti předcházejícím letem mimořádně bohatý na pozorování UFO po celém světě.

Podle čeho soudíš?
Důkazem o tom je například youtube, kde se měsíčně objevuje kvantum nových videí, které UFO zachytávají. Nejzajímavější na tom je, že mnohá videa, která jsou natočena v různých částech světa a v různých měsících, zachytávají stejné objekty.

Dochází k pozorování UFO i v ČR a na Slovensku?
Ano, už dlouho. Projekt Záře nebo UFO Klub Trnava si vedou vlastní databázi, kde jsou evidované téměř všechny nevysvětlené případy pozorovaní UFO, mimozemšťanů nebo jiných záhadných javů.

Můžeš jmenovat nějaké konkrétní případy?
Jak už jsem řekl, případů je mnoho. Pokud vás to zajímá, přečtěte si knihu UFO nad Československem nebo dílo Mira Karlíka – Pozorovania UFO nad Slovenskom.

Jak jsi na tom ty, s výsledky?
Jen letos už jsem vyřešil šest případů pozorování UFO nad Slovenskem. Právě teď se zabývám případem UFO z Brna – Turaňy a černého kruhovitého UFO nad Martinom.

Jak vypadá pravé mimozemské UFO, pokud vůbec existuje??
To je ta nejtěžší otázka, kterou jsi mi mohla položit. Pravé mimozemské UFO neexistuje. Muselo by stát IFO – identifikovaným létajícím předmětem. Pravé mimozemské kosmické lodě podle mě jsou, ale žádnou vyloženě pravou jsem dosud neviděl, takže ji nemohu popsat. Podle svědectví ale jde o klasický diskovitý létající talíř nebo ještě častěji o koráb ve tvaru trojúhelníku.

Někde jsem četla, že UFO nelze pozorovat pouhým okem, ale dá se natočit nebo vyfotit speciální technikou. Jak to je?

To je zavádějící informace. Některá UFO se skutečně nedají vidět pouhým okem, ať už potom jde o náhodnou fotografii nebo o fenomén létajících tyčí, které jsou s největší pravděpodobností velmi rychle se pohybující živí tvoři. Tito živočichové možná volně žijí ve vesmíru nebo dokonce přicházejí z jiných dimenzí.

Už jsi někdy mluvil s lidmi, kteří byli uneseni mimozemšťany?
Ne, zatím jsem neměl tu čest. Ale pevně věřím tomu, že se to v blízké době změní. Většině unesených se však podle mě věřit dá. Nedávno se k mým rukou dostal případ slovenského muže, kterého pravděpodobně pravidelně unášejí už od dvanácti roků. Dám vám vědět 🙂

Jedná se o psychickou poruchu?
Ve velké části případů bohužel ano. Existuje dokonce technologie, která dokáže při správné stimulaci mozku vyvolat u člověka pocit únosu. Je teorie, že únosy jsou vlastně zakódované v naší paměti a jde jen o rozpomenutí na čas těsně po porodu, kdy se ještě náš zrak neumí přizpůsobit světlu a tváře doktora nebo matky se nám zdají zkreslené. A samozrejmě nesmíme zapomenout na výpovědi lidí, kteří opravdu mají určité psychické poruchy. Většina unesených však netrpí žádnou psychickou chorobou.

Jsou u všech takových výpovědí společné rysy?
Drtivá většina výpovědí unesených lidí se skutečně shoduje. I přesto, že v mnohých případech o únosech mimozemšťany nikdy neslyšeli a ani se o podobné věci předtím nezajímali. Podle mě se jedná o reálný jev. Něco nebo někdo zasahuje proti naší vůli do našich životů.
Co konkrétně ti lidé vypovídají?

Jde o klasické společné jevy – z ničeho nic se objeví UFO, které je paralyzuje a pak se objeví malé šedé bytosti. Člověk se nemůže hýbat, odnesou ho na loď nebo na jejich planetu, kde proběhnou různé – většinou nepříjemné – lékařské zákroky – potom člověka vrátí a ten si nic nepamatuje. Až ve snech se mu začnou vracet vzpomínky na tuto hroznou událost. Někteří si myslí, že se zbláznili, jiní se rozhodnou pro hypnózu a vzpomenou si.  O takových zážitcích mluví 99 procent všech unesených.
Jaká je podle tebe největší záhada života?

Největší záhadou je život sám. Jak vlastně mohl vzniknout? Proč existuje? Záhadou je zrod, důvod, láska a zánik. Záhady jsou všude okolo nás. Věrím v realitu paranormálních jevů, věřím i v jejich řešení.

Co tě kromě UFO nejvíc zajímá?
Kryptozoologie. Ani naše planeta ještě není zcela prozkoumaná a je vysoce pravděpodobné, že mnoho živočišných druhů nám ještě unikají. No a samozřejmě kruhy v obilí, hlavně ty, které se zjevují v posledních deseti letech. Obsahují totiž složité matematické struktury, ve kterých se nacházejí šokující poselství. Způsob a rychlost jakou vznikají, podle mě vyvrací, že by se jednalo o výtvor nás, lidí.

Je něco, co bys chtěl ještě dodat?

Hlavně bych chtěl popřát všechno dobré vašemu časopisu Záhady života. Ať vám všem přináší co nejzajímavější články a ať má co nejvíc stálých čtenářů. Jsem rád, že jsem i já mohl přispět svou troškou do mlýna.
Co bys jim chtěl vzkázat?
Nebojte se říkat pravdu, nezapomínejte ji hledat. Myslete pozitivně, teď je na to nejlepší čas. Zároveň je všechny vyzývám, že pokud mají nějaké zajímavé příběhy nebo otázky, ať se mi určitě ozvou.

Děkujeme za rozhovor.
Foto: Milan Banáš/ internetový magazín Paranormal Revue – www.UFORevue.sk .