Léčivé studánky v Česku: Pomohou se zažíváním i pohybovými problémy?

ČESKÉ ZÁHADY / 29. 11. 2015

Česko je plné vodních pramenů, které prý disponují léčivými vlastnostmi. V prvním díle našeho seriálu se vydáme za zázračnými studánkami do Prahy a středních Čech. Víte, kde je najdete?

Lysolaje: Na žaludeční obtíže i proti zahlenění
U modré turistické značky, v dolní části údolí Housle, vytéká z kovové trubky voda takzvaného Zázračného pramene. Nedaleko autobusové zastávky v pražských Lysolajích si lze do nádoby nabrat chutnou a údajně léčivou průzračnou tekutinu, která má mít pozitivní vliv na žaludeční obtíže a bolesti žaludku, stejně jako na zanícená části těla a proti zahlenění.

Vinoř: Proti střevním chorobám a na nemocná játra

V ulici Urbanická v pražské Vinoři najdete u domu číslo 17. pod povrchem zapuštěnou studánku, jejíž voda má pomáhat na některé střevní i jaterní nemoci, stejně jako na nemocný krk. Starší muži pak ocení, že voda z této lokality má být prevencí proti problémům s prostatou.

Léčivá studánka svatého Vojtěcha
V polích severně od středočeské obce Bylany (nedaleko Kutné hory) stojí kaple svatého Vojtěcha se sochou tohoto českého světce. Uvnitř kapličky je pramen, pojmenovaný opět podle zmíněného pražského biskupa z rodu Slavníkovců. Podle tradice má zdejší pramenitá voda ozdravné účinky na rozmanité nemoci. A to dokonce i na takové, s nimiž neuměli pomoci ani lékaři.

Svatý Jan pod Skalou: Nabije vás energií!
Poblíž Berouna leží obec Svatý Jan pod Skalou, spojená se životem bájného poustevníka Svatého Ivana. Ve zdejší jeskyni svatého Ivana, do které se dostanete z kostela Narození svatého Jana Křtitele, můžete na vlastní poznat blahodárný vliv pozitivní energetické zóny. Toto místo nejen během delšího pobytu zlepšuje náladu, ale také snižuje únavu, což jsem sám zažil. Nedaleko tryská ze skály pramen svatého Ivana, jenž údajně kladně působí na nemoci kloubů a svalového aparátu.

Sudějov: Pomůže vám volněji dýchat
Východně od středočeských Uhlířských Janovic stojí vesnička Sudějov s poutním barokním kostelem svaté Anny, který byl vybudován nad zdejším vydatným pramenem chutné a zdravé vody. Kromě toho, že také u zdejšího svatostánku najdete energeticky velmi silné a léčivé místo, ozdravné účinky má mít i zdejší pramen Panny Marie, svedený do nedaleké kaple. Její voda dokáže prý ulevit od potíží žaludku a dýchacích cest.

Hostomice: Pramen s přízrakem mnicha?
Jižně od středočeských Hostomic najdete v lese u modré turistické značky pramen, nazvaný poněkud legračně Brdlavka. Kromě toho, že konzumace zdejší vody má pomáhat proti mnoha nejrůznějším neduhům, je s tímto místem spojena poněkud ponurá pověst. Zdroj průzračné tekutiny má hlídat přízrak nepříliš přívětivého mnicha, který se má v Brdských hvozdech občas zjevovat.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: Wikipedia.oeg


Štítky: , , , , , , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit