Léčivá síla lapacha

ARCHIV / 1. 7. 2013

Ne nadarmo se lapachu přezdívá strom života, božské síly a energie. Dávné kmeny jihoamerických indiánů, které obývaly území Brazílie, Peru, Argentiny, Bolívie a Paraguaje, tento nápoj využívaly k léčbě mnoha onemocnění. Pojďme společně zjistit, s jakými zdravotními problémy nám tato zázračná kůra stromů může pomoci.

Lapacho a jeho účinky
Lapacho červené je usušené rostlinné pletivo z vnitřní kůry jihoamerických stromů. Tyto stromy dosahují v Andách výšky 25 m a stáří až 700 let. Pro nejúčinnější výtažek pro výrobu čaje jsou nejvhodnější stromy starší 50 let. Citlivý odběr této kůry však stromy nepoškozuje. Lapacho je obrovský pomocník při léčbě rakoviny, taktéž snižuje vedlejší účinky po chemoterapii. Je to velice silný antioxidant, který působí antibakteriálně. Odvary z této kůry pomáhají při léčbě revmatu, ekzémů a mikóz. V dnešní době plné stresu, vyzkoušejte tento nápoj, který působí blahodárně na psychiku a účinně zasáhne i při migréně. Lapacho podporuje tvorbu červených a bílých krvinek a posiluje oběhovou a nervovou soustavu. Tento nápoj se však nedoporučuje těhotným ženám a dětem do třech let. Také lidé, kteří užívají léky ke snížení srážlivosti krve, by měli dlouhodobé užívání konzultovat s lékařem. Vedlejší nežádoucí účinky lapacha nebyly lékařsky potvrzeny.

Jak si připravíte léčivý nápoj?
Vrchovatou lžíci lapacha povařte 5 min v 1 litru vody a poté nechte 10 – 15 min odstát. Nápoj můžete dosladit medem, ale nejčastěji se pije hořký. Po třech týdnech užívání je vhodné na týden užívání přerušit. Při přípravě lapacha se nedoporučuje používat hliníkové a pozinkované nádoby. Také plast snižuje léčivé účinky. Dnes se prodávají i čaje s příchutí, např. jahod. Tento čaj Inků má příjemnou hořkosladkou chuť. Vyzkoušejte ho a sami se na vlastní kůži přesvědčte o jeho blahodárných účincích na lidský organismus.

Text: Magdalena Hrabcová, foto: Shutterstock