Léčivá marihuana: Proč nemáme znát její blahodárné účinky?

ARCHIV / 2. 7. 2015

Přestože o této rostlině většinou slyšíme v souvislosti s jejími omamnými a zakázanými účinky, mnohé vědecké studie dokázaly její všestranné léčebné působení! Na jaké nemoci má pomáhat?
Konopí, známé pod latinským názvem Cannabis, a také zprofanovaným pojmenováním marihuana, je ve většině zemích světa považováno za lehkou drogu s omamnými účinky. Ve vysokých dávkách – zejména během kouření marihuany má jistě i negativní účinky.
Oproti tomu orální konzumace, využití v mastích, olejích nebo vdechování výparů pomocí vaporizéru, je během mnohých nemocí vysloveně léčivé a zdraví prospěšné. Tvrdí to alespoň vědci, kteří s „trávou“ provedli mnohé pokusy.

Zázračné cannabinoidy

Za negativní i pozitivní vlastnosti konopí mohou látky, obsažené v každé z rostlin. Průměrná rostlina jich má podle chemických analýz několik stovek, ale mezi ty nejdůležitější patří unikátní cannabinoidy, jenž jinde v přírode nenajdete.
Mezi nejdůležitější z nich patří analgeticky a proti křečím působící (a současně silně psychoaktivní) THC, které je rozpustné pouze v tucích a alkoholu, z čehož se odvíjí i využití této zelené a často zatracované kytky. Ale i další ze zmíněných látek mají silný léčebný efekt.

Travní průkopníci z Čech

Mezi mnohé výzkumy, které potvrdily léčebné využití marihuany, patří například průkopnická studie Univerzity Palackého v Olomouci z 50. let minulého století pod vedením profesora Jana Kubelíka. Čeští vědci tehdy experimentálně dokázali, že Cannabis disponuje rozsáhlými antibakteriální účinky, které v některých případech překonávají i lékaři dnes běžně předepisovaná antibiotika.

Pomáhá proti astmatu?

Experimenty vedené G. Lanczem v roce 1990 prokázaly silný protivirový účinek THC, který se dodnes úspěšně využívá při léčbě oparů – včetně těch pásových. Že má konopí příznivý účinek na průchodnost dýchacích cest, stejně jako je léčivá pro některé astmatiky již připouští mnozí vědci. Americký expert Dr. Melamed dokonce tvrdí, že využívání konopí (kromě vysokých dávek –  pozn. red.) nemá žádné prokazatelné účinky na vyvolání rakoviny u pacientů, či jeho konzumentů.
Další pokusy s konopím ohledně nemoci zažívacího traktu – konkrétně nepříjemné Crohnovy choroby, provedly členové kalifornské lékařské společnosti Society of Cannabis Clinicians před několika lety. Jaký byl výsledek jejich testů? Látky, obsažené v konopí nejenom během této choroby napomáhají hojení poškozené střevní výstelky, ale také zlepšuje další symptomy a prožívání této nemoci u dalších pacientů.

Mnohostranná léčivka: Proti nervovým chorobám i bolesti

Za všechny nemoci, na které se používá bych zde jmenoval abecedně AIDS, Alzheimerovu chorobu, epilepsii, glaukomu, Huntingtonovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, rakovinu, reumatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu či Tourettův syndrom. Dále je významná třeba při léčbě bolestí. Nesmíme zde zapomenout na neuroprotektivní či antibakteriální účinky konopí,“ uvádí o této rostlině jeden z největších světových odborníků na účinky konopí, analytický chemik Josef Hanuš, působící přes dvacet let na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Zpomaluje i zákeřné nádory?

I další vědecký výzkum, uskutečněný v roce 1974 na americké Medical College of Virginia dokázal překvapivě kladné vlastnosti některých látek, obsažených v Cannabisu. Lékařské a chemické experimenty měly původně prokázat vliv marihuany na poškození imunitního systému. Místo toho však experti zjistili, že marihuana zpomaluje šíření tří druhů rakoviny u pokusných myší. Konkrétně šlo o nádory plic, prsou a virovou leukémii.
Jiné pokusy dokázaly příznivý vliv marihuany na některé druhy depresí, stresu a nespavosti a chronické bolesti, zatímco další naznačily příznivý vliv cannabinoidů na snížení nitroočního tlaku. To má mít za následek snížení rizika vzniku zeleného zákalu u pacientů.

Do počátku 20. století šlo o běžný lék!

Tento článek nechce obhajovat konzumaci zakázané „trávy“ pro zábavu, nebo její kouření. Nežádoucí účinky jointů na dlouhodobou paměť, myšlení, možné problémy s plícemi, i změny v chování častých konzumentů jsou již také vědecky podložené. Konopí také rozhodně není spásným „všelékem“. Na druhou stranu je dokázáno, že marihuana – na rozdíl od například alkoholu, nezpůsobuje závislost.
Otázkou však zůstává, proč je Cannabis – s ohledem na jeho všestranné využití proti nemocem zakázán ve většině zemích světa. Občasné a symbolické povolení léčebného využití konopí s nízkým obsahem THC, je pak spíše neúčinným gestem. Vždyť jeho všestranné léčebné působení bylo hojně využíváno již ve starověkém Egyptě, Indii a Číně. Až do počátku 20. století bylo jeho léčebných vlastností také hojně využíváno i v USA a Evropě bez jakéholiv omezení a zákazů. Například britská královna Viktorie si pomocí konopí léčila migrénu a menstruační bolesti.

Spiknutí mocných korporací?

S rozšířením injekcí (účinné látky Cannabisu nejsou rozpustné ve vodě – pozn. redakce) a průmyslově vyráběných léků v tobolkách ve zdravotnictví, se konopí postupně dostalo na „černou listinu“ ve většině států. Bojí se velké farmaceutické firmy, že by přišly o část svých milardových zisků za nepříliš účinná a předražená chemická analgetika a kortikoidy, s desítkami nežádoucích účinků na lidské zdraví? Řečeno s klasikem: „Za vším hledej ženu a peníze…“ Anebo je vše zcela jinak?
Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit