Léčivá moudrost opic

SVĚTOVÉ ZÁHADY / 5. 1. 2019

Myslíte si, že je možné, aby opice znaly účinky léčivých bylin a skutečně je využívaly na své obtíže? Řada vědců je přesvědčena, že ano! Nevěříte?

Pokud byste navštívili Asii, konkrétně Nepál, možná byste se stali očitými svědky neobvyklé situace. Žijí tam makaci, kteří prsty vyhrabávají díry v zemi. Když narazí na jíl, strkají si ho do pusy a polykají ho. Americká badatelka Bernadette M. Mariottová byla nejdřív přesvědčena, že v zemi hledají drobný hmyz nebo kořínky, který pojídají společně s jílem. Jenže podrobnějším výzkumem se zjistilo, že mazlavá zemina žádné brouky ani nic podobného neobsahuje. Až analýza půdy prokázala, že jíl kromě velkého množství minerálů obsahuje i kaolin, který zastavuje průjmy. Znají snad opice jeho léčivé účinky nebo je to pouhá „náhoda?“

Schopní léčitelé?
Vědci už dávno ví, že samoléčení je u primátů více než rozšířené. V přírodě si zkrátka umí pomoci. Skupina badatelů z japonské univerzity z úkrytu sledovala v jihovýchodní Africe  samičku velké samice šimpanze, která byla očividně nemocná a zesláblá. Z posledních sil se najednou vzchopila a došla si do nedalekého lesíka pro tropickou bylinku Vernonia amygdalina. Rostlinu rozmačkala v dlani a slízala šťávu, která pomáhá při žaludečních a zažívacích problémech. Zbytek rostliny vyhodila. Už druhý den normálně žrala a nevykazovala žádné symptomy potíží.

Dbají také na prevenci
Pro opice je pravidlem, že se živí výhradně potravou v blízkosti celé tlupy. Jejich nepřetržitým pozorováním se ale podařilo odhalit jedno jejich tajemství. Čas od času se některá z nich vzdálí od tlupy až na dvacetiminutou vzdálenost, aby našla a rozžvýkala rostlinu Aspilia. Dokonce to ani nevypadá, že by to byla nějaká dobrůtka, opice se při požírání šklebí a krčí nos. Rozkousané části byly dokonce vyplivuje. Analýzou šťávy se zjistilo, že obsahuje látku, která má antibiotické účinky, ničí houby a parazity. Kromě toho vědci prokázali, že například šimpanzi léčivé vyhledávájí rostliny zejména v období dešťů, kdy jim hrozí zápaly plic a infekční nemoci. Vypadá to, že skutečně používají bylinnou lékárnu i jako preveci. Co všechno ještě asi nevíme o zvířecí říši?

Foto: Shutterstock


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit