Kostel svaté Anny: Templářské dědictví, i vzor Foglarových Stínadel?

ČESKÉ ZÁHADY / Paranormální jevy / 16. 12. 2014

Mezi jednu z nejtajemnějších pražských budov patří bývalý kostel svaté Anny na Starém Městě. Má se pod ním nacházet zapomenuté podzemí a poklady, ale mohl být i vzorem pro mysteriózní romány Jaroslava Foglara!


Rytíři s červenými kříži na pláštích sesedají z koní. Vzápětí vchází do komnat v klášteře u svatého Vavřince, zvaného Jeruzalém. Vedle dvorce tehdy – v druhé polovině 13. století, stál i románský kostelík. Jenže klášterní areál stejného jména byste dnes v Praze hledali marně! Z jakého důvodu?

Soumrak záhadných rytířů
Bývalý klášterní komplex na Starém Městě, který byl podle listin z let 1294 a 1313 využíván mnišsko-rytířským řádem templářů, je totiž dnes známý jako Svatoanenský. Klášter patřil k nejvýznamnějším majetkům rytířů Templu na území Českého království, jenže po zrušení řádu získali areál johanité, kteří ho velmi záhy prodali dominikánkám od svaté Anny na Újezdě pod Petřínem. První záhada je tedy vyřešena…
Právě z názvu patronky dominikánek pochází název jednolodního gotického kostela, postaveného kolem roku 1340 na místě původního templářského kostelíka svatého Vavřince. Bývalý kostel dnes najdete na rohu pražských ulic Liliová a Zlatá, kde je po rekonstrukci využíván jako kulturní středisko pro nadaci Vize 97. Zbytek areálu pak dnes patří Národnímu divadlu. Církevním účelům totiž anenský dvůr neslouží již od konce 18. století…

Na co upozorňovaly obrazce?
Ale pojďme se podívat na zdejší záhady. Mezi největší z nich patří souvislost s řádem Chudých rytířů Krista a Šalamounova chrámu (alias templářů – pozn. redakce). Ještě v 17. století byly na zdi bývalého klášterního areálu ke spatření záhadné templářské symbolické obrazy, podobné brakteátům – stříbrným středověkým mincím. Mimo dvou německých spisů z 19. století se o tomto faktu zmiňuje i nedávno vydaná kniha Praha templářská, která se zabývá historií řádu v našem hlavním městě. Znázorňovala snad tato zobrazení, ať už v podobě lidských postav, záhadných zvířat, nebo děsivých polo-lidí, jakési tajemství, související s templářským řádem?

Ten byl totiž založen kolem roku 1120 nejenom pro ochranu křesťanských poutníků, putujících do Jeruzaléma, ale zřejmě i jako ozbrojené bratrstvo hledající a střežící tajemství jeruzalémské Chrámové hory. Zda templáři něco pod horou objevili, nebo kam se po jejich zrušení poděl jejich ohromný majetek, je dodnes obklopeno pavučinou nejasností.  Nelze tedy zcela vyloučit, že cosi z toho zanechali i pod svým někdejším majetkem, v podzemí pod kostelem svaté Anny? Možná zde kdysi byly ukryty zlaté mince, nebo cosi cenného. Z čeho tak lze usuzovat?

Pod povrchem
Kostel svaté Anny skrývá mnohá tajemství.Pod někdejším kostelem svaté Anny a v jeho okolí, se totiž mají nacházet podzemní chodby, vycházející z prostor pod bývalým oltářem. Podle svědectví několika pamětníků z konce sedmdesátých let minulého století, zde prý ještě bylo možné z (tehdy rozpadající se) budovy kostela vstoupit do podzemní krypty. Z ní údajně vycházely dvě chodby – jedna směrem ke sklepům domu číslo 8. v Liliové ulici, další zasypaná chodba pak měla vést jihovýchodním směrem, kde leží kostel svatý Martin ve zdi.

V podzemí u kostela pak měly být i staré klášterní hrobky. Z jaké doby toto podzemí pochází, je obtížné zjistit, avšak možnost uložení jakéhosi pokladu naznačuje i jméno blízké uličky, nazvané jako Zlatá. (oproti tomu název Liliová se váže k liliím, jako oblíbenému templářskému symbolu). Kde je tedy pravda? Těžko říci, ale jisté je, že ještě poměrně nedávno bylo mezi sebou propojeno mnoho ze sklepů pražského Starého Města komplexem chodeb. Díky obavám ze zlodějů jsou však tyto spojnice téměř všude postupně rušeny.

Stínadla nejsou jen fikcí?
Zajímavé je, že pražský kostel svaté Anny zřejmě využil jako vzor pro cyklus o Stínadlech i český spisovatel Jaroslav Foglar. Ve slavné trilogii o Vontech a Rychlých Šípech totiž píše o fiktivním kostelu svatého Jakuba, odkud měla vycházet tajemná hřbitovní chodba. Zvláštní je, že pražský kostel svaté Anny nejen jakoby z oka vypadl právě Foglarovu knižnímu popisu, ale tento autor nedaleko jeho prostor také několik let pracoval!
V období první republiky byl spisovatel zaměstnán jako fakturant u židovské firmy Oscar Stein, která měla pražský svatoanenský komplex v pronájmu. Byly zde jak její kanceláře, tak i sklady. Vstoupil zde tedy kdysi Foglar do tajemné podzemní krypty pod kostelem, díky čemuž vznikla jeho slavná kniha Záhada hlavolamu? Vždyť jeho tajemná Stínadla jsou více než podobná nedaleké čtvrti Na Františku!

Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com a wikipedia.org
 
 
 


 
 


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit