Nechutná, ale účinná léčba

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / KURIOZITY / SVĚT ZVÍŘAT / 9. 6. 2011

Někomu se z toho zvedá žaludek, pro jiného je to jediná naděje, jak si ještě zachránit nohu, na kterou si už brousí zuby chirurgové.

Když vás žerou červi zaživa…

Magott terapii, neboli léčení pomocí živých larev, používali už staří Mayové. Historicky první zmínka o tom, že by tyhle žravé potvůrky mohly mít unikátní uzdravující schopnosti, se datuje ke konci 16. století. Ambrosie Paré, hlavní chirurg Karla IX. a Jindřicha III., po jedné bitvě i přes svůj naprostý odpor ošetřil ránu úplně zamořenou červy. Díky tomu se stal prvním Evropanem, který si všimnul, že larvy mají na ránu oproti všem očekáváním hojící účinky. Jak už tomu ale bývá, oficiálně se tato zázračná metoda dostala na česká chirurgická oddělení až v roce 2003 a dodnes se s ní setkáte pouze v některých pokrokovějších nemocnicích. Sami lékaři ale přiznávají, že je ze strany pacientů o léčbu obrovský zájem a dojíždějí za ní i stovky kilometrů v naději, že se larvičkám během několika dnů podaří vyléčit jejich bolestivé zranění. A často bývají naprosto spokojeni…

O jeden důvod víc, proč milovat mouchy 

Jedná se o sterilně a laboratorně vypěstované larvy mouchy, kterou odborníci nazývají bzučivka zelená. My laici jim říkáme masařka. Moucha mívá velikost až 15 mm, bývá modře nebo zlatozeleně zabarvená. Muší vajíčka se pro medicínské účely dezinfikují a pěstují na sterilním výživném mediu. Poté se vozí do nemocnic ve speciálních kontainerech a sterilně se vkládají do pacientovy rány, která se pečlivě obváže, aby larvičky nikam »necestovaly«. Larvy nasazené do nemocné tkáně mají velikost 2 – 3 mm, po 3 – 4 dnech dorůstají velikosti 10 – 12 mm. Odstraňují se vypláchnutím rány fyziologickým roztokem a likvidují jako ostatní biologický materiál.

Přesnější než skalpel těch nejlepších chirurgů
Pacienti se nemusí obávat, že by jim červíci v ráně způsobili nějakou infekci, naopak. Odstraní všechno, co by mohlo infekci v ráně přivodit. Rozkládající se rozbředlá tkáň zpomaluje hojení a malé bzučivky dokážou naprosto instinktivně rozlišit přesnou hranici nemocné a zdravé tkáně. Dokonale ji kopírují a sají veškerou mrtvou tkáň lépe, než by to dokázala skalpel toho nejlepšího chirurga. Zdravých tkání si ani nevšimnou. Kromě toho produkují vysoce účinné enzymy, které štěpí poškozené buňky a využívají je jako svou potravu. Larvičky v ráně nezpůsobují žádnou bolest, pacienti je většinou cítí jako drobné lechtání a šimrání. Magott terapii už hradí stále více zdravotních pojišťoven, protože výzkumy prokazují, že tento způsob léčby je daleko rychlejší, levnější a účinější, než mnohé léčivé přípravky.

Co by vás mohlo zajímat

  • Většinou stačí jedna až dvě aplikace larviček, v ráně se ponechávají přibližně 3 – 6 dnů.
  • Larvy nejsou vhodné do ran, které komunikují s tělními dutinami nebo orgány, pokud jsou v bezprostřední blízkosti velkých cév, ani při masivním krvácení.
  • Jako léčebná metoda byla tato terapie schválena Vědeckou radou MZ ČR 27. 10. 2003
  • Kontakty na lékaře a pracoviště najdete na webových stránkách Bioknife www.larvy.cz

Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit