Kdo ovládá jižní pól?

SVĚTOVÉ ZÁHADY / 1. 11. 2011

My, moderní lidé dneška, se rádi vychloubáme, že jsme již na naší planetě poznali každý kout. Oblast, pro kterou to neplatí, je bezesporu Antarktida. Tato ledová pustina, pokrytá z 90 procent věčným sněhem, je dnes pod mezinárodní správou. Do mnoha zdejších krajin ještě nevstoupila lidská noha a nemáme ani žádné letecké snímky, a proto záhady okolo tohoto světadílu nemají konce.

CO O NÍ JEŠTE NEVÍME?
Důkazem je například stostránkový opis zprávy admirála Richarda E. Byrda, který vyslal při svém přeletu Jižního polu dne 29. listopadu 1929 do etéru naprosto kuriozní rádiovou zprávu. Popisuje v ní zemi porostlou vegetací, s jezery a zvířaty, připomínajícími mamuty, dnešní losy a bizony. Jeho hlášení přenášel i rozhlas.

VOJENSKÉ PÁTRÁNÍ
Další záhadou je osud expedice zvané High Jump neboli Vysoký skok, pořádané v letech 1946-47. Tato obrovská výprava měla k dispozici čtyři lodě, více než 4000 vojáků a čtyři sta renomovaných vědců. Nezanedbatelnou součást expedice tvořily obojživelné čluny a letadla. Kromě amerických vojáků se v jejích řadách nacházeli i příslušníci námořní pěchoty a specialisté z Britského královského letectva. Pozemní jednotky se vydaly na 2000 kilometrů dlouhý a nesmírně náročný pochod přes východní pobřeží. Celá operace dostala ale náhle zcela jiný charakter.

VYPUKLA BY VÁLKA?
Přes všechno technické i materiální zabezpečení přinutily neznámé okolnosti celou operaci ukončit po necelých dvou týdnech, přestože byla původně naplánována na čtyři měsíce. Američané totiž postupně ztratili několik letadel, vrtulníků a asi 1500 vojáků! Jaké neznámé síly tu vstoupily do hry? Jakému nebezpečí museli vojáci čelit? Proč byla chvatně evakuována velká část armády z Velrybí zátoky? Dne 5. března 1947 v chilském deníku El Mercurio vychází vyjádření admirála Richarda E. Byrda.

Chilský reportér Lee Van Atta tehdy napsal: „Admirál Byrd dnes prohlásil, že je třeba podniknout defenzivní opatření proti nepřátelským regionům.“ Udivující je i další pokračování článku: „Admirál dále tvrdil, že nechce nikoho děsit, ale že je hořkou realitou, že v případě nového konfliktu by byly Spojené státy napadeny létajícími objekty, které jsou schopné přeletět od jednoho pólu k druhému neuvěřitelnou rychlostí.“ Jaké asi ohrožení měl admirál na mysli? Druhá světová válka už přece dávno skončila a pozdější studená válka proti Sovětskému svazu byla ještě v nedohlednu! Není jistě náhodou, že zmíněný reportér spáchal za podivných okolností sebevraždu a samotného Byrda podrobila výslechům i americká tajná služba.

VŠE V PŘÍSNÉM UTAJENÍ
Záhadou dodnes zůstává i svědectví filmového dokumentu, který byl natočen po dobu expedice a promítán v USA jako filmový týdeník. Ve snímku se objevily totiž neuvěřitelné fotografie, na kterých diváci s úžasem mohli obdivovat oblasti bez ledu, s krásnou vegetací a podivuhodná zvířata, podobná nejspíše losům a mamutům! Tedy přesně taková, o jakých vyprávěli i všichni účastníci expedice. Není divu, že tento dokument nebyl již nikdy více promítán a zmizel z důvodů utajení kamsi do trezoru, kde zřejmě odpočívá dodnes. Co se vlastně na pólu doopravdy odehrává?

POZOROVÁNÍ JE VÍC, ODPOVĚDI ŽÁDNÉ
Odpovědí mohou být zprávy o záhadných úkazech v této oblasti, které se stále množí. K jednomu takovému pozorování vydala Argentina toto prohlášení: „Posádka argentinského antarktického loďstva na ostrově Deception pozorovala 3. 6. 1965 v 19.14 místního času obrovské čočkovité, zřejmě pevné létající těleso převážně červené a zelené barvy, které občas přecházely do modrých žlutých a oranžových tonů. Objekt se pohyboval křivolakým kurzem směrem na východ, několikrát změnil směr a letěl různou rychlostí na západ a sever, aniž by způsoboval jakýkoli hluk.“

Velkou záhadou je dodnes i fotografie, kterou v roce 1972 pořídila americká kosmická loď Apollo 16. Vidíme na ní jakýsi tajemný kruhový objekt tmavé barvy, který jakoby rotoval. Řadu podobných snímků pořídily i meteorologické družice ESSA 3 a ESSA 7. Zde můžeme identifikovat v okolí severního polu dokonce tmavý kráter, který se zdá být vstupem do nitra naší planety! Odborníci, kteří tyto fotografie zkoumali, odhalili navíc nad oběma poly podivné kruhové útvary elipsovitého tvaru. Měli však pro tento úkaz pohotové vysvětlení: „Nad póly jde jen o shluky temných mraků!“A tak se můžeme jen ptát: „Bude někdy poodhalen závoj tajemství a svět se doví, co se v Antarktidě vlastně skrývá?“

Text: Magdalena Zachardová, foto: Shutterstock