Léčení lávovými kameny podle čaker

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / NEJČTENĚJŠÍ / TAJEMNO A EZOTERIKA / 16. 7. 2011

Fenoménem poslední doby se staly masáže teplými lávovými kameny. Avšak i v této oblasti, zdánlivě jednolité, je třeba být hodně obezřetní. Lávové kameny se od sebe liší hlavně svým původem a schopností kumulovat teplo, kterého se při masážích jednoznačně využívá. Mám s nimi už dlouholetou praxi a ráda bych vám k nim řekla něco víc…

Láva, vyvěrající na povrch, je lehká, porézní, a neschopná akumulace tepla, tudíž pro naše potřeby absolutně nevhodná. Lávové kameny, které potřebujeme pro účinnou léčbu, je tedy nutno hledat v hlubších vrstvách. Tam se v nich totiž usazují kovy, které slouží jako akumulátor tepla. Dají se použít jak pro relaxaci, tak k léčebným účelům.

Diagnostika je nezbytná
Léčba lávovými kameny podle čaker je velice stará metoda masážní  terapie, jedna z nejlepších k regeneraci organismu. K její úspěšné aplikaci je zapotřebí opravdových lávových kamenů – z těch z hlubších vrstev – a aromatických olejů, které vždy volím podle konkrétního zdravotního problému. Nezbytné jsou i speciální masážní hmaty, které jsou zaměřené na jednotlivé oblasti čaker. Při své praxi využívám komplexních esoterických zkušeností a poznatků, které mi umožňují lépe poznat a analyzovat každého klienta tak, abych mu poskytla co nejúčinnější léčbu. Rozborem klientovy osobnosti je nutné se dobrat příčin zdravotních potíží, bez jejich znalosti nelze zahájit úspěšnou terapii. Pomocí harmonizace čaker je třeba uvést naše zablokované energetické cesty – takzvané meridiány – opět do průchodného stavu, a tím se umožní přirozené proudění energie v těle a dojde k odbourání zdravotních problémů.

Jak a kudy proudí energie v mém těle?
Energie proudí v lidském těle po energetických cestách, zvaných meridiány. Tyto cesty vedou od konečků prstu na rukou i na nohou ke všem vnitřním orgánům, a tak zajišťují jejich zásobování a správnou funkci, nutnou ke zdravému a spokojenému životu. Čakry představují centra energie. Leží na jednotlivých meridiánech a ovlivňují naši fyzickou i psychickou stránku. Těchto center je celkem sedm. Jsou umístěna podél středové čáry těla, souběžně s míchou. Při správném otevření čaker putuje energie tělem svou přirozenou cestou, což nám zajistí vyrovnaný život bez zdravotních obtíží. Současný styl života však klade na každého z nás vysoké nároky a to často vede k zablokování nebo dokonce úplnému uzavření průtoku energie skrz některou z čaker. Poté trpíme neustálým stresem, pocitem přepracovanosti, kdy nedokážeme vypnout, oprostit se od starostí a uvolnit se. Takový nerovnovážný stav vede k poměrně vážným zdravotním komplikacím.

Buďte v harmonii
Čakra však může být i naopak až příliš otevřená a tím urychlovat tok energie v meridiánu nad požadovanou mez. V takovém případě dochází k úniku energie z těla, aniž by zásobovala vnitřní orgány. A jak se to na nás projevuje? Nemáme chuť do života, chybí nám vůle poprat se s problémy a propadáme depresím. Procesem harmonizace se tok energie v jednotlivých čakrách tlumí nebo posiluje, dle aktuální potřeby.

Druhy čaker a jejich vliv na naše zdraví
Jak jsme si již řekli, energetických center, neboli čaker, máme v těle více. Podle indických nauk, které se při terapii lávovými kameny využívají, jich je celkem sedm. Každá z nich má svůj vlastní vzácný kámen, svou charakteristickou vůni a specifický účel. Masáže lávovými kameny podle čaker mohou ulevit tělu i duši. Připravila jsem pro vás i přehled jednotlivých čaker a jak to vypadá, když jsou v nerovnováze.

ČAKRY A NARUŠENÝ TOK ENERGIE
První čakra, kořenová, muladhara, se nachází v intimních partiích těla, mezi genitáliemi a řitním otvorem. Je spjata se samotným základem našeho života, souvisí s pudem sebezáchovy a přežitím, její barvou je červená. Při soustředění energie v této čakře můžeme pociťovat strach, že nám druzí fyzicky i psychicky ubližují. Narušený tok energie skrze muladharu se projevuje problémy s nohama, páteří, nedostatečnou obnovou krevních buněk a tvorbou hemoroidů.

Druhá čakra, sakrální, svadisthana, je umístěna v posvátné oblasti kolem podbřišku. Má jasně oranžovou barvu, ovlivňuje naše životní potěšení. Díky svému zaměření na sexualitu je považována za centrum příjemné závislosti na smyslových požitcích. Její nerovnováha vede ke zdravotním komplikacím v oblasti močového měchýře a ledvin, problémům s oběhovou soustavou, střevním potížím, mělkému a nepravidelnému dýchání, migrénám a dysfunkci reprodukčních orgánů.

Třetí čakra, solar plexus, manipura,
je umístěna na solar plexu a propojena s ohnivým živlem a zrakem, vládne jí slunce, má tedy jasně žlutou barvu. Je centrem trávení, vnitřního plamene každého z nás, který při správné regulaci pomocí vyvážené stravy udržuje naše tělo a jeho energetickou bilanci v rovnováze. Špatné nastavení průtoku přes manipuru vede ke svalové ztuhlosti, nervovému napětí, poruchám trávení a způsobuje nám i problémy s játry, hypoglykémii a horečky.

Čtvrtá čakra, srdeční, anaháta, je umístěna v páteři na úrovni srdce. Představuje centrum rovnováhy, harmonie a otevřenosti k všeobjímající lásce k sobě i druhým, její barvou je uklidňující zelená. Příznaky nefunkčnosti jsou vysoký krevní tlak, astma, onemocnění srdce a plic.

Pátá čakra, višudhi, je v horní části krku, na prvním krčním obratli. Její barva je modrá a souvisí s naším sluchem, schopností komunikovat a vyjadřovat se. Známkou negativního vlivu jsou potíže se zažíváním a tělesnou váhou, záněty krku, bolesti v zadní části hlavy a poruchy štítné žlázy.

Šestou čakru, adžnu, najdeme na čele mezi obočím, bývá označována jako třetí oko. Je indigová, až tmavě modrá, představuje centrum naší intuice a duševních schopností, ovlivňuje tedy naši mysl, touhu po poznání a duchovním světě. Špatná regulace třetího oka se projevuje bolestmi hlavy, problémy se zrakem, záněty dutin, katary, nespavostí nebo hormonální nerovnováhou.

Sedmá čakra, korunní, sahasrána, takzvaně visí nad temenem hlavy. Vyznačuje se fialovou barvou, symbolizuje centrum čistého vědomí, osvícení a dokonalého splynutí se sebou samým i s okolním světem. To předznamenává i zdravotní obtíže, mezi které patří zejména nemoci mozku, poruchy endokrinní soustavy a psychické problémy.

Kdy se lávovým kamenům raději vyhnout?
Ačkoliv je léčba lávovými kameny neinvazivní a k tělu přátelská, existují situace, kdy se její aplikace nedoporučuje z důvodu kontraproduktivních účinků. Sem patří například různá povrchová zranění, jako jsou modřiny, nezhojené jizvy, sluneční popáleniny, vyrážky na kůži a křečové žíly, ale také třeba diabetes, epilepsie, vysoký krevní tlak, nebo silná a bolestivá menstruace a těhotenství.

Text: Šárka Sehnalová – Kalábová, http://www.sarkasehnalova.cz, kontakt@sarkasehnalova.cz, tel. 777 027 715, Foto: Shutterstock.cz