Bloudí Hořinou duše mrtvých pohanů?

ČESKÉ ZÁHADY / 11. 11. 2018

Dva trampové nevěřícně zírají před sebe. Právě se chystají vlézt do spacáku, když se mezi stromy objeví zvláštní poletující světla. Ta však nepatří svatojánským muškám, na to jsou až příliš velká! Potvrdily se neblahé pověsti o tomto západočeském lese?!

MRAZIVÉ MÍSTO U PRADÁVNÝCH MOHYL
Les a současně kopec s názvem Hořina najdete jihozápadně od Plzně. Přesněji mezi Holýšovem, Honezovicemi a Stodem. Celý tento „hvozd“ nepůsobí ani ve dne jako zrovna přívětivá lokalita. O to více to pak platí v noci.Z jakého důvodu? Jeho nejvíce ponurá a nejzáhadnější část leží poněkud stranou od turistických cest. Nedaleko protékajícího potoka a skal, zde stojí dávné pohanské mohyly. Dobu jejich vzniku zahaluje závoj tajemství, stejně jako podivné jevy, které se zde mají občas odehrávat…

O OBYČEJNÉ SVĚTLUŠKY NEJDE?
Podle pověsti se za temných nocí objevují v okolí mohyl pohybující se a studená „světla“, kroužící mezi stromy.Podle některých tvrzení má jejich barva kolísat od světle zelené, přes modrou, až po bílou. Jejich výskyt se má vázat k tajemné a teskné melodii, která má výskyt těcho „bludiček“ doprovázet. Proč nemůže jít o luminiscenci, způsobenou světluškami? Údajně proto, že jde o mnohem větší světelné „koule“, než dokáže vytvořit zmíněný hmyz. Navíc se záhadná světla v Hořině mají objevovat i mimo letní měsíce roku, kdy se takto světlušky projevují. Lákají svým svitem náhodné turisty k nebezpečným srázům u potoka Hořiny, jak tvrdí tradice?!

PROČ SE „BLUDIČKY“ VYSKYTUJÍ U VODY?
Jedná se o nepodloženou pověst, bez reálného základu? Ale výskyt podivných světel v tomto lesíku potvrzují i někteří návštěvníci z nedávné doby. Navíc fenomén poletujících a chladných světel, které se vyskytují především v lesích s hojným výskytem vody (potoků, řek, rybníků, lužních lesů, či mokřin), je často hlášen i z jiných odlehlých míst naší vlasti. A to především z jižních a ze západních Čech. Jde vlastně o předobraz pohádkových bludiček! Existuje zde jakási souvislost vody s jejich objevováním? Ale jaká? Vzhledem k nízké povrchové teplotě, jejich počtu, „chování“ a výskytu, jistě nejde o kulové blesky, jak by se mohlo zdát na první pohled. Ale o co tedy?

PLYNY, PŘÍZRAKY ZEMŘELÝCH, NEBO „CHYTRÁ“ PLAZMA?
Může se jednat o jakési bahenní plyny, jak tvrdí jedna z vědeckých teorií? V některých případech jistě, avšak zdaleka to neplatí všude. V místech bez bažin, jako je Hořina, pak musíme hledat poněkud více tajemné hypotézy. Že by tedy šlo o projevy duší zemřelých nešťastníků, nebo projevy jakýchsi dávných pohanských rituálů? Anebo jde o dosud neznámou formu života na bázi plazmy, jak tvrdí jiná odvážná hypotéza Zatím v tomto ohledu tápeme v příslovečných tmách, jako trampové u Hořiny…

Autor: Petr Koutský
Fotografie: Pixabay.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit