Skvělá aloe: Kosmetický zázrak, který omlazuje

ARCHIV / 17. 7. 2015

Jen málokterá rostlina má natolik všestranné léčebné využití jako aloe pravá, nebo též latinsky aloe vera. Podle léčitelů pomáhá na popáleniny a jizvy, ale i na nespočet dalších problémů a chorob.

Využití aloe pravé se datuje nejméně do dob starověkého Egypta, kde byla pro své všestranné účinky nazývána jako boží krev nebo také rostlina nesmrtelnosti. Egyptské královny ji využívali například pro omlazení pleti, ale známé bylo též její projímavé využití a další účinky. Již tehdy se rostlina, pocházející z ostrova Sokotra u dnešního Jemenu těšila velké přízni. Později se dočkala rozšíření do mnoha částí světa.Výrobky z aloe můžete zakoupit hotové v lékárnách či supermarketech – nejčastěji jde o nápoje vyrobené z gelu – tedy vnitřní části listů aloe, tak si i můžete aloi vypěstovat doma ve větším květináči. Rostliny však nejsou vhodné do klimaticky chladného podnebí, proto musí být během zimy schována dovnitř bytu, nebo chodby.

Pomáhá na ekzémy i opary

A teď již ke zmiňovaným účinkům tohoto subtropického zázraku. Nejvíce léčivou částí rostliny je rozsol nebo-li gel, nacházející se uvnitř jejích listů, který má vskutku všestranné léčebné použití. Bohužel některé méně kvalitní prodávané výrobky z aloe obsahují i vnější části listu (také nazývaného jako latex), které mají sice projímavé účinky, ale při větší konzumaci mohou být dokonce zdravotně nebezpečné. Proto je lepší kupovat jen prověřené výrobky, nebo si vyrobit vlastní „medicínu“ pouze z gelu. Gel výrazně pomáhá například při popáleninách, špatně se hojících jizvách, při bodnutí hmyzem, ale také na ekzémy, opary, akné, nebo plísně. Obsahuje totiž komplex vitamínů, hojivých, protizánětlivých i protivirově působících látek, které zevně naneseny dokáží regenerovat a omlazovat pleť a další tkáně. Gel také působí proti parodontóze, aftům a zánětům dásní, stejně jako omezuje plak na zubech.

Proti nádorům střev i cholesterolu

Gel má i výrazné protibakteriální a cytostatické účinky, které prokázaly i mnohonásobné klinické testy. Při vnitřním využití pomáhá proti rakovině střev, překyselení žaludku, nemocem slinivky a jater, problémech s trávením, zánětech jícnu a dalších nemocech trávicího traktu. Bylo však také dokázáno působení aloe na leukémii a další druhy rakoviny, kde aloe brzdí nádorem napadené buňky a regeneruje ty zdravé. Dokáže ulevit i některým lidem, trpícím astmatem.
Působení této rostlinky je však mnohem všestrannější. Další pokusy prokázaly blahodárný vliv konzumace gelu z aloe na pacienty s cukrovkou, kde došlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Tento způsob je také prospěšný pro lidi s vysokým nezdravým cholesterolem a nemocným srdcem, protože gel způsobuje redukci cholesterolu i triglyceridů. Výrazné je také silné antioxidační působení aloe na organismus, včetně mozkových a dalších buněk. Jde tedy o jakýsi „brzdič“ mnoha civilizačních chorob.

Výborná na tuberkulózu, avšak pozor na nežádoucí účinky!

Nesmím však zapomenout ani na vnitřní působení gelu na eliminaci některých druhů baktérií, včetně nebezpečných streptokokových a stafylokokových infekcí. Kladné působení aloe bylo zjištěno i na pacienty trpícími tuberkulózou, nebo dokonce HIV. Během domácího a vnitřního využití aloe je nejvhodnější rozpuštění gelu ve vodě nebo v kvalitním medu. Před využitím gelu je vhodné ho skladovat i s listem v temné části ledničky, čímž se zachovají jeho cenné látky.Listy z aloe byste nikdy neměly konzumovat ve větším množství, mohou totiž způsobit prudký průjem, ztrátu tekutin v těle, křeče a stav podobný otravě. Lepší je tedy využívat gel a listům se zcela vyhnout.Úplně vynechat konzumaci gelu z aloe by pak měly těhotné a kojící ženy, nebo osoby trpící překrvením pánve, silně krvácivými hemeroidy a některými nemocemi ledvin, nebo křečovými žilami. Vnitřní využití aloe totiž může způsobit zesílení krvácení, u některých osob i alergické reakce.

Obecně tedy platí, že aloe je sice silný lék, ale zpočátku byste ho měli využívat obezřetně, abyste sami vyzkoušeli její stav na váš organismus. Ten je – jako u dalších bylinných léků často trochu rozdílný a individuální. Také v případě dalších druhů aloe si zjistěte jejich účinky, které se od aloe pravé odlišují.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: wikipedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit