Skvělá kopřiva: Recepty nejen proti křečím a revmatismu

ARCHIV / 22. 12. 2014

V minulém článku o účincích kopřivy jsme si uvedli tradiční recepty. Dnes si povíme o méně známých využitích této léčivky. Patří mezi ně jak kopřivová koupel, tak i tinktura a „špenát“!


Prvním z dalších kopřivových receptů je pravidelná koupel, připravená z kopřivového výluhu. Ta podle zkušeností mnoha lidí regeneruje lidskou pokožku, pomáhá na bolavé klouby a proti revmatismu, proti zužování cév na nohou a rukou, proti kožním vyrážkám, mírní křeče, ale je též vhodná i na nateklé a unavené nohy, nebo další části těla.

Koupel i tinktura
Nezanedbatelné je také působení kopřivové koupele proti dně a artritidě, podle některých tvrzení má koupel pomáhat i proti únavě. Velmi podobné je také působení dušených listů kopřivy, kterými je vhodné potírat bolavá a jinak postižená místa lidského těla.

Na popáleniny i záněty nervů
Dalším receptem je využití kopřivové tinktury, připravené z listů a kořene kopřivy.  Naložte je do asi 45 procentního lihu a nechte na slunečném místě dva týdny vyluhovat. Tinkturu lze užívat jak vnitřně – zejména při onemocněních dýchacích cest, trávicí soustavy, chudokrevnosti, na podporu látkové výměny, čištění organismu, jater, ledvin a pro celkovou regeneraci, ale také zevně – pro potírání nemocných oblastí těla. Zevně se tinktury využívá na léčení popálenin, ran, bolavých kloubů, šlach a kostí, při artritidě, zánětech nervů, ale také proti lupům. Tinktura je mnohdy účinější než pití čaje, nebo kopřivová koupel. Tinktura se také využívá pro zmírnění vypadávání vlasů, kde ji lze vtírat do pokožky hlavy.

Jak na kopřivový „špenát“?
Léčivé vlastnosti má i pojídání čerstvých listů z jarních kopřiv, kterými lze nahradit špenát. Listy je potřeba spařit vroucí vodou a poté zalít studenou vodou. Po odkapání můžete listy přidat k opražené cibulce na pánvi, pak přilít smetanu, a přidat trochu česneku a koření. Takto připravený recept má v sobě mnohem více vitamínů a minerálních látek, než kupovaný špenát. Kromě toho listy kopřivy obsahují i vysokou dávku zdravého chlorofylu, který má sám o sobě ohromné regenerační, protizánětlivé a protinádorové účinky.

Léčba jen pro silné povahy
Trochu drastickou, ale poměrně účinnou léčbu revmatismu, zánětů nervů, nebo bolestí kříže a stavů po mrtvici je přikládání čerstvých listů na postižená místa. Šťáva z čerstvých listů se pak využívá při průjmech, hemeroidech, kopřivce, nebo stavech během a po žloutence. Při sbírání kopřivy však používejte rukavice, abyste se nespálili. Tuto léčivku je také dobré netrhat blízko frekventovaných silnic a polí.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: wikipedia.org


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit