Nejzáhadnější místa ČR: Přízraky, ukryté poklady i brána do pekel!

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / Paranormální jevy / 16. 12. 2014

V České republice najdete stovky záhadných lokalit, kde se mají odehrávat paranormální jevy a nacházet neobjasněná mystéria. Kde najdete tato podivuhodná místa, z nichž údajně sálá strach?

Zvíkov: Kletba z dávných časů?
GPS:49.43863N, 14.19248E
Na jihočeském Zvíkově se dodnes udržuje pověst o zlomyslném raráškovi, sídlícím ve zdejší Hlízové věži. Přestože jde o nadsazené vyprávění, mnozí turisté a filmaři tvrdí, že jim z neobjasněných důvodů v této věži  (známé také jako Markomanka – pozn. redakce) selhává fotografická a filmová technika. Podle některých záhadologů je příčinou těchto jevů dávná ochranná kletba, bránící toto bývalé keltské hradiště a pozdější královský hrad. Na Zvíkově měly být však spatřeny i podivné přízraky.
 
Pohádka: Jako z pekla
GPS:49.26449N, 13.25728E
V šumavských lesích stojí polorozpadlá samota z 19. století, pojmenovaná Pohádka. Ale nocleh uvnitř domu prý  pohádku rozhodně nepřipomíná! Návštěvníci stavení trpí pocitem nevysvětlitelného strachu, mají pocit, že jsou kýmsi sledováni, nebo slyší zvuky kroků. Několik bývalých obyvatel Pohádky také spáchalo za záhadných okolností sebevraždu.
 
Křivoklát: Kdo chodil prázdnou půdou?
GPS:50.03782N, 13.87284E
Jednoho srpnového dne roku 1992 se z podkroví Křivoklátu u hejtmanského paláce rozlehly zvuky kroků, které zaslechl i křivoklátský archivář Tomáš Bednařík. Protože chtěl zjistit jejich původce, zavolal údržbáře aspolečně se šli na půdu podívat. Byli však velmi překvapení, když zde nikoho nenašli! Ani centimetrová vrstva prachu na podlaze nebyla porušena od stop! Co zde tehdy chodilo?
 
Houska: Strážce děsivého tajemství
GPS:50.49071N, 14.62399E
Podle legendy střeží hrad Houska vstup do pekla. Legendy vem čert, ale někteří návštěvníci hradu tvrdí, že fotografie z hradu bývají často zkažené, nebo se na nich objevují podivné světelné útvary. Lidé, spící uvnitř této budovy, prý občas slyší kroky z prázdných míst. Samotný hrad je pak postaven jako jakási pevnost nebo vězení, střežící cosi uvnitř. Snad podivné nelidské zrůdy, znázorněnéna na stěnách zdejší kaple?
 
Olšanské hřbitovy: Stín protektorátního přízraku
GPS:50.0793333N,14.4659036E
S pražskými Olšanskými hřbitovy souvisí hned několik záhad. Během druhé světové války mnozí lidé v blízkosti tohoto místa posledního odpočinku prý viděli postavu v tmavém plášti, která dokázala přeskočit i několik metrů vysoké zdi – takzvaného Péráka. Dodnes není zřejmé, zda se jednalo o mýtus, svérázné hoodbojáře, bytost z jiných světů, nebo přízrak.

 
Trosky: Zlato z opatovického kláštera
GPS: 50.51652N, 15.230050E
Podle českého kronikáře Hájka z Libočan, leží v podzemí pod zříceninou Trosek obrovský poklad, ukradený v 15.století Otou z Bergova opatovickému klášteru. Vstup k němu prý najdete pod věží Panna nebo z jeskyně Sklepy. Přestože si Hájek rád vymýšlel, podzemí pod Troskami spatřili desítky svědků, ještě v 19. a 20. století.
 
Les Bor: Oběti prokletého háje
GPS:48.97956N, 14.42229E
O lese Boru na okraji Českých Budějovic si místní lidé vyprávějí, že jsou z něj prý občas slyšet podivné zvuky a má se zde vyskytovat přízrak temné postavy. Průhledné siluety podobné lidem se zase objevují  na některých fotografiích z tohoto lesa. Faktem je, že je zde kdysi stál strom oběšenců, na němž ukončilo život několik lidí.
 
Býčí skála: Ozvěny temných rituálů?
GPS:49.30764N, 16.69496E
V jeskynním systému v Moravském krasu se nachází dávné obětiště. Možná je zde jistá souvislost s tím, že jeskyňáři v prázdných podzemních prostorách občasslyší záhadné hlasy, řev zvířat nebo lidské kroky. Uvnitř Býčí skály mají být vidět i tajemné postavy lidí, nebo čehosi nepojmenovatelného…
 
Náchodský zámek: Tajemství rodu Smiřických
GPS: 50.4189572N, 16.1609281E
V Náchodském zámku byl nalezen dokument z roku 1650, v němž se píše o hledání pokladu v zámecké věži. Cennosti měly patřit šlechtickému rodu Smiřických, kteří během třicetileté války opustili naši zemi. Přestože poklad hledali mnozí, zatím nebyl prý nalezen.
Brzy se můžete těšit na přehled dalších záhadných míst v ČR!
 
Autor: Petr Koutský
Fotografie: Shutterstock
 


Štítky: , ,





Mohlo by se vám líbit