Prokletý Miramar: Přinesl svým majitelům tragickou smrt?

TAJEMNO A EZOTERIKA / 30. 11. 2014

Některé předměty, místa a budovy jakoby přitahovaly podivné tragédie.  Patří mezi ně i překrásný zámeček Miramar, ležící na jadranském pobřeží u italského Terstu?

Dodnes ho obdivují stovky turistů, kteří zavítají k Jadranu. Malebný a zdánlivě neškodný zámek totiž leží uprostřed nádherné zahrady na pobřeží. Jenže v budově z 19. století jakoby číhalo zákeřné zlo.

Zastřelen mexickými povstalci
Neuvěřitelná série tragických neštěstí začala již u prvního majitele a obyvatele Miramaru, který na zámku dlouhodobě pobýval. Když mezi roky 1856 až 1860 nechal luxusní areál postavit tehdejší rakouský císař František Josef I. pro svého bratra Maxmiliána, netušil, že si ho jeho sourozenec dlouho neužije.
Maxmilián se již několik let po nabytí nevšední budovy stal krátce mexickým císařem, titulovaným jako Maxmilián I. Mexický. Jeho američtí poddaní z něj však příliš velkou radost neměli. Během občanské války byl zajat povstalci, a 19. června 1867 popraven. Jeho manželka Charlotta Belgická sice vyvázla živá, ale smrt svého muže nesla velmi těžce. Proto dožila své stáří jako zpola šílená v Evropě.

Neunikla ani Sissi
Poté komnat Miramaru občas využívali další příslušníci Habsburské dynastie. Často zde pobývala rakouská císařovna Alžběta Bavorská, proslulá svou krásou, tak i její syn – korunní princ Rudolf. Volnomyšlenkářskou Alžbětu (známější jako Sissi) nenávidělo mnoho z jejích upjatých habsburských příbuzných. Nakonec ji zavraždil pilníkem italský anarchista Lucheni. Jak dopadl její potomek?
Podobně nešťastně skončil i Rudolf, který měl mnoho z povahy své matky. Nenáviděn otcem zemřel za záhadných okolností na usedlosti v Mayerlingu, společně s jeho  milenkou.  Zda šlo o zoufalou sebevraždu, není dodnes zcela zřejmé…

Další oběti zvláštního místa?
Jenže Miramar jakoby rozséval zkázu i dál! Nového majitele – rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este dostihly výstřely atentátníka v Sarajevu, stejně jako jeho manželku Žofii Chotkovou. Oba dva téměř atentátu unikli, ale osudné kulky je souhrou šílené smůly nakonec stejně dostihly. Byla to pouze náhoda?
Po první světové válce se rozpadlo Rakousko-Uhersko, což s sebou přineslo i změnu majitelů luxusní rezidence na břehu moře. Vlastníkem Miramaru se stal vévoda z Aosty, který byl ve třicátých letech dosazen diktátorem Mussolinim do funkce místokrále obsazené Etiopie. Jenže ani on neměl štěstí. Byl zajat britskými vojáky a zemřel ve vězení v keňském Nairobi.

Zachránil se před italskou kletbou?
Jenže to se již začalo odehrávat drama druhé světové války, v níž se Miramar stal honosným sídlem pro vysoké německé, a později spojenecké důstojníky. Ale i oni umírali po návštěvě zámku až podezřele často. Například americký velitel Bryant Moore zemřel na srdeční selhání. Až novozélandský generál Freyberg si uvědomil neuvěřitelnou sérii neštěstí souvisejících s Miramarem. Proto se raději usídlil ve stanu na zahradě zámku a smolné smrti se – možná právě proto, vyhnul.

Po skončení válečného konfliktu se Miramar dostal do držení italského státu a již není známo, že by od té doby přinášel větší smůlu. Jenže jak vysvětlit, že většina jeho bývalých majitelů zemřela tragickou smrtí mimo svou vlast? Byla to pouze neuvěřitelná náhoda, nebo kdysi někdo z Italů na toto místo, patřící kdysi nenáviděné Habsburské dynastii, uvalil smrtící prokletí?

Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit