Tajemný Švihov: Bloudí v jeho zdech neklidné duše?

Paranormální jevy / TAJEMNO A EZOTERIKA / 27. 11. 2014

Nedaleko západočeských Klatov stojí jeden z nejkrásnějších českých hradů. Kromě své někdejší nedobytnosti proslul Švihov také mnoha paranormálními jevy, které se zde neustále odehrávají!

Nádvořím mohutné vodní pevnosti se rozléhá pláč. Dva ozbrojenci odvádějí dívku do podzemních prostor. Za chvíli je již mladá žena zaživa zazděna v jedné části hradního sklepení jen proto, že se odmítla podřídit vůli mocného a zlého Půty Švihovského z Rýzmberka. Tomu kromě Švihova, na konci 15. století patřili i další hrady v okolí. Mladá žena si totiž chtěla navzdory šlechtici vzít mladíka, kterého milovala.

Jeho krutost překonala staletí
Nesmírně bohatý majitel panství Půta, který nechal v letech 1480 – 1489 postavit jeden z nejdokonalejších hradů v českých zemích – nedobytný Švihov, bohužel podle legend proslul i nesmírnou krutostí.
Například měl nechat ve stodole upálit řemeslníky, kteří se účastnili stavby hradu. Důvod? Šlechtic chtěl prý ušetřit poměrně vysokou částku, kterou dělníci požadovali za rozsáhlé a na svou dobu neobyčejné stavební dílo.

Temná minulost promlouvá
Na Půtu, který zastával v tehdejším Českém království vysoké funkce, však lidská spravedlnost nikdy nedosáhla. Proto si ho podle legend odnesl sám ďábel. Legendy bývají často vymyšlené, ale na Půtově krutosti (a krutosti některých následujících Švihovských pánů), však zřejmě cosi bude, když překonala v lidové tradici několik staletí. Navíc krvavou minulost hradu nepřímo naznačují i další okolnosti!
V prostorách Švihova se totiž dodnes odehrávají tajemné jevy, které potvrzují mnozí svědci. Má se zde zjevovat snad dokonce samotný Půta. Jedná se o přízračnou a temnou postavu muže bez obličeje, kterou zde prý občas spatří někteří z průvodců? Možná…

Vyděsil turisty přízrak?
S tímto přízrakem má osobní zkušenosti hradní průvodce Petr Ferczády, který ho před několika lety uviděl v hodovní síni hradu společně s návštěvníky. Tento mrazivý příběh však doprovázel i další paranormální jev.
Při jedné prohlídce se skupinkou důchodců se stalo, že se pohnul korbel, který váží kolem tří kilogramů. Pak jsem já i senioři zahlédli černou postavu bez obličeje, která prošla místností,“ vzpomíná Ferczády na podivný příběh. V hodovní síni se však odehráli i další zvláštní jevy.

Kdo řádí v hodovní síni?
Často jsou zde nacházeny přeházené nebo na zem shozené předměty, odsunuté židle, nebo odemčené dveře od hodovní síně, přestože zde neprošel žádný člověk! Některým citlivějším návštěvníkům se dělá v sále špatně, nebo zde cítí přítomnost jakýchsi neviditelných bytostí. Bývalému kastelánovi se dokonce v této místnosti prý jednou zježily vlasy a měl zde často velmi nepříjemný pocit.
Dalším zvláštním místem hradu je zřejmě kupodivu kaple. Podle bývalého kastelána je zde velmi těžké meditovat, neboť je zde občas lze cítit přítomnost silných negativních energií. V kapli chtěl také kdysi přespat jistý televizní redaktor, který si vypůjčil od bývalého kastelána spacák. Za chvíli však přiběhl zpátky. Nechtěl však nikomu říci, co se mu stalo.

Zpěv z jiného světa
Při prohlídce hradu také Ferczády slyšel z prázdné chodby zpěv malé holčičky, která skákala přes švihadlo. Tuto zkušenost zažili také někteří jeho kolegové i turisté, kteří prý někdy slyší z chodby i pláč malého dítěte. Nejčastěji byl tento paranormální fenomén zaslechnut z bytu kastelána. Na Švihově se má podle nepotvrzených informací také prý objevovat jakýsi přízrak ženy, snad bílé paní. Ten je někdy spojován s manželkou Půty Švihovského.

Ale jak se zdá, tato pevnost skrývá ve svých zdech stovky smutných osudů, které se zde stále projevují jako duše zemřelých lidí, nebo snad jakási záznamová smyčka, existující mimo čas. Jde o pozůstatky krvavých tragédií z dob hradních pánů Švihovských, nebo pozdějších Kavků z Říčan či Černínů z Chudenic? Netřeba dodávat, že mnozí ze šlechticů měli ke svatosti víc než daleko…

Autor: Petr Koutský
Fotografie: Petr Koutský


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit