Bylinky, které vás očistí od nikotinu

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / NEJČTENĚJŠÍ / 12. 6. 2011

Jen v České republice na následky kouření umírá každý den minimálně padesát lidí. Cigaretovému kouři už se v dnešní době prakticky nevyhneme, stačí se projít po ulici. Ať už jste kuřák nebo ne, měli byste vědět, že existují účinné detoxikační bylinky, které minimalizují těžké důsledky kouření na naše zdraví.

Boj dobra se zlem
Cigaretový kouř obsahuje více než pět tisíc chemikálií a nezávislé testy opakovaně prokázaly, že přes šedesát z nich je karcinogenních. Pravidelné dávky jedovatých chemikálií kromě jiného poškozují i játra, které nám slouží k přirozenému vychytávání jedů v těle. Bez zdravých jater se tělo začíná otravovat vlastními splodinami a to není ani zdaleka všechno. Tkáně orgánů kuřáka procházejí po určité době tzv. oxidačním stresem –  začínají se v nich nebezpečně hromadit volné radikály – škodliviny, které mohou později způsobit rakovinu. Naštěstí s nimi den po dni bojují antioxidanty, které je dokážou nekompromisně likvidovat. Bez dostatku antioxidantů ale tělo slábne a imunita ztrácí schopnost se proti nim účinně bránit. Je to začarovaný kruh, z něhož je jen jedno východisko: Dodávat tělu tolik antioxidantů, kolik je třeba. A pro kuřáky to platí dvojnásob.

Kuřáci by neměli zapomínat, že jejich závislost vyžaduje dvojnásobnou spotřebu důležitého vitaminu C.

Všeho moc škodí
Při kouření dochází ke zvýšené spotřebě vitaminů C, B a E a některých důležitých minerálů, zejména zinku a selenu. Vitamín C má nenahraditelnou schopnost na sebe vázat těžké kovy, a proto ho právem řadíme mezi nejdůležitější antioxidanty. Kuřáci by ale neměli spoléhat na to, že stačí sníst deset tabletek vitaminu C denně a bude dobře. Lidský organismus neumí vysoké dávky vitamínu zpracovat okamžitě a veškeré přebytky vyloučí z těla dříve, než stihnou být zdraví prospěšné. Kromě kamenné lékárny ale můžete svěřit své zdraví do rukou přírody.

Proklaté olovo
Zbavit se závislosti na cigeretách je velmi těžké, potvrdí to jistě každý, kdo to zkoušel. Nicméně vám přinášíme přehled bylinek a potravin, které umí detoxikovat zanesená játra, průdušky a plíce. Nejprve je ale vhodné odstranit z jídelníčku všechno, co může obsahovat toxické látky a těžké kovy – olovo a kadmium. V cigaretách a výfukových plynech je jich víc než dost.Vyhýbejte se proto pokud možno měkkýšům (ústřicím a škeblím), které do sebe vstřebávají kde co. Výjimkou nejsou ani mořští predátoři – tuňáci, žraloci a mečouni, dávejte přednost spíše menším rybkám. Z nákupního lístku si také pro jistotu škrtněte hovězí játra a ledviny, zvěř, uzeniny a vnitřnosti.

Bylinky a potraviny s detoxikačním účinkem

  • Česnek a mořská řasa – chlorela – vás zbaví tabákových zplodin.
  • Aloe vera a zelený čaj – nastartují vaši přirozenou obranyschopnost a minimalizují oxidační stres  tkání, snižují přímé působení nikotinu. Jsou také ideálním podpůrným prostředkem při odvykání kouření.
  • Borovice lesní a desmodium – zvyšují vylučování škodlivin z jater a plic. Borovici můžete inhalovat v podobě esenciálního oleje pomocí aromaterapie. Nakapejte osm až deset kapek do šálku s horkou vodou a alespoň dvakrát denně několik minut inhalujte. Desmodium je africká rostlina, která má silné antioxidanční účinky, podobně jako ostropestřec mariánský. Velmi pomáhá při všech otravách těla, např. po užití alkoholu nebo prodělání chemoterapie.
  • Kajeput zelenokvětý – se používá v případě, že je třeba odstranit škodliviny z průdušek a plic. V obchodech ho najdete pod názvem Malaleuca viridiflora. Rozpusťte dvě kapky esenciálního olejíčku na lžičce s panenským olejem – a užívejte ho ráno a večer, maximálně deset dní v měsíci. Neměli byste to brát jako celoživotní medicínu, doporučuje se užívat v kuse maximálně čtvrt roku.
  • Ostropestřec mariánský (viz. foto)  – detoxikuje játra od nežádoucích škodlivin.

Foto: Shutterstock